Zbog "narodnjaka" na proštenju branitelj pokušao samoubojstvo

NEZADOVOLJAN zbog nastupa srpskog pjevača na proslavi pravoslavnog blagdana "Velike Gospe" u Lepavini pokraj Koprivnice, koji se slavi dva tjedna kasnije od katoličkog, 35-godišnji hrvatski branitelj Stojan C. polio se benzinom i zapalio u svome automobilu pred očima policijske ophodnje koja je osiguravala skup pravoslavnih vjernika.

Iako službeno još nije utvrđen motiv pokušaja samoubojstva 35-godišnjeg branitelja, neslužbeno se doznaje kako je, prije nego se jučer oko 18.30 sati zapalio, govorio da to čini u znak prosvjeda zbog jučerašnje tradicionalne proslave blagdana "Gospojine" na kojoj se okupilo tisuće pravoslavnih vjernika.

Kako je za Index.hr rekao voditelj operativno komunikacijskog centra Policijske uprave koprivničko-križevačke Dražen Magdić, branitelj se svojim automobilom "Hyundai Accentom" dovezao do vozila ophodnje koprivničke policije i pred policajcima se u svom vozilu polio benzinom.

On nije izlazio iz automobila nego je nakon polijevanja neprestano palio upaljač poigravajući se svojim životom. Međutim, zbog benzinskih para koje su u zatvorenom automobilom dostigle kritičnu masu branitelj je, još jednom paleći upaljač, inicirao najprije eksploziju a zatim i požar u kojem je dobio opekline opasne po život na 70 posto tijela.

Odmah po eksploziji intervenirao je 24-godišnji policajac koji je branitelja brzo izvukao iz automobila i tako mu spasio život. Pri tom je i sam zadobio opekline 1. i 2. stupnja po rukama i prednjem dijelu tijela.

Magdić nam nije mogao otkriti identitet hrabrog mladog policajca, pomoćnika načelnika postaje prometne policije, a doznajemo da je oženjen.

Budući da je 35-godišnjak neko vrijeme pregovarao s policajcima, na mjesto nesreće su prije eksplozije i požara došli ostali policajci koji su s protupožarnim aparatima uspjeli efikasno lokalizirati požar. Za potpuno gašenje požara zaslužni su koprivnički vatrogasci koji su na mjesto nesreće stigli za svega nekoliko minuta.

S.C., koji boluje od postraumatskog stresnog poremećaja, sinoć je premješten iz koprivničke bolnice u zagrebačku Kliniku za traumatologiju, a stanje mu je i dalje teško.

Kako se doznaje od doktora Domagoja Rabića s odjela za opekotine zagrebačke Klinike za traumatologiju, opečeno mu je oko 75 posto kože s opekotinama 2. i 3. stupnja.

Koprivnička policija do danas ujutro još nije utvrdila je li imao obitelj, a neslužbeno smo doznali da je bio oženjen.

Policijske radnje oko ove nesreće još traju, a policija će naknadno utvrditi hoće li protiv branitelja podnositi kaznenu prijavu.

O nesretnom događaju smo upitali i monahe manastira Lepavina u kojem je jučer održan duhovno-liturgijski dio svečanosti.

"Mi s time nemamo ništa. Svake godine se ovdje organizira proslava blagdana Gospojine i tada dolaze tisuće ljudi. Ali ljudi koji žive, da tako kažem - od nešeg branda, svake godine organiziraju proštenja s kojima manastir nema ništa." - rekao je za Index.hr otac Teofan iz lepavinskog samostana.

Tako je "netko" za jučerašnju proslavu organizirao nastup srpskog pjevača Bore Drljače, čiji je koncert trebao započeti oko 21 sat.

Iz samostana nam nisu mogli potvrditi je li koncert održan, a također kažu kako o događaju nisu ništa znali dok za njega nisu čuli na radiju.

Manastir Srpske pravoslavne crkve Lepavina udaljen je od samog mjesta oko 2 kilometra, a kako doznajemo od oca Gavrila, na samoj proslavi blagdana nije bilo nikakvih incidenata.


Liturgija povodom blagdana Gospojine protekla je bez incidenata

Foto: Manastir Lepavina

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara