Zbog novih okolnosti odgodili povratak radikalnih islamista u Sarajevo

Zbog novih okolnosti odgodili povratak radikalnih islamista u Sarajevo
Foto: EPA

ZBOG nepredviđenih okolnosti do daljnjeg je odgođen povratak bosanskohercegovačkih državljana koji su u subotu trebali sletjeti u sarajevsku zračnu luku nakon što su se mjesecima nalazili u zarobljeničkim logorima na sjeveru Iraka i Sirije gdje su završili nakon sloma terorističke organizacije Islamske države u čijim su se redovima borili. 

"Zbog iznenadnih i nepredviđenih okolnosti u Siriji, povratak skupine državljana BiH koji je planiran za sutra, odgođen je do daljnjeg", priopćeno je iz ministarstva sigurnosti BiH.

Pojašnjava se kako je ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine izvršilo sve pripreme za povratak prve skupine BiH državljana iz Sirije, među kojima su žene i djeca, a po zaključcima Predsjedništva BiH i Vijeća ministara BiH. 

Iz istoga izvora navode da su u stalnom kontaktu i nastavljaju suradnju s međunarodnim partnerima, kako bi se povratak BiH državljana iz Sirije obavio "kada se za to steknu povoljni uvjeti".

Jedan je najtraženiji džihadist

Prema ranijim navodima vlasti, u subotu se trebala vratiti skupina od 24 žena i djece, ali i devet bivših pripadnika terorističke organizacije Islamske države. 

Oni su po slijetanju u sarajevsku zračnu luku trebali biti uhićeni i predani u nadležnost Tužiteljstva BiH. Po medijskim navodima to su trebali biti Armin Čurt, Senad Kasupović, Jasmin Keserović, Emir Ališić, Miralem Berbić, Hamza Labidija, Muharem Dunić, Emir Markota i Armin Dželko. 

Jedan od njih, Jasmin Keserović, je među najtraženijim džihadistima iz BiH koji je 2016. u video-poruci uputio jezive prijetnje svijetu, kazavši: "Ustanite, muslimani, i ubijajte kršćane!".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara