Zbog otrova sa slunjskog poligona djevojčica rođena bez očiju?

TINA VUKOVIĆ, šestomjesečna beba iz Grabovca, rođena je bez očiju, a sve pretrage i liječnički zaključci upućuju na to da je bolest posljednica ratnih djelovanja, odnosno štetnih otrova s vojnog poligona u Slunju. 

Tina je prvo dijete u Hrvatskoj koje je rođeno bez očiju. Dijagnosticirana joj je kromosomopatija delecija 21. kromosoma q kraka, što znači da se oči uopće nisu razvile. Kako umjesto očnih jabučica ima samo duplje, u svibnju je Tini implantiran silikonski umetak kako bi se mogla formirati glava i očna orbita.

Djevojčici je dijagnosticirana i djelomična gluhoća, ima dvije srčane mane te usporen razvoj mozga.

Tinina mama Ljubica prisjetila se šoka kada su odmah nakon poroda njenom mužu Ivici liječnici na Rebru rekli da beba neće živjeti dulje od tri dana pa su je odmah krstili u bolničkoj kapelici. Tina je preživjela, ali će cijelog života živjeti u mraku.

"Pomirili smo se s time da Tina nikada neće vidjeti, no da bar možemo vratiti sluh, da nas čuje i može s nama razgovarati”- kazao je Ivica Vuković za 24sata.

Nakon pretraga i konzultacija, Tinini roditelji zaključili su da je uzrok kromosomapatije posljedica ratnih operacija. Naime, slunjski vojni poligon Eugen Kvaternik nalazi se u neposrednoj blizini obiteljske kuće Vukovićevih. Na njemu već godinama odjekuju detonacije, a prema studiji o utjecaju na okoliš, koju je naručio MORH, vojno vježbalište opasano utječe na zdravlje ljudi i okoliš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bakra na tom prostoru ima četiri puta više od dozvoljene razine, dvostruko više ima kroma i arsena, a povišena je i razina kadmija.

Liječnik Davor Begović s KBC-a Rebro Vukovićima je potvrdio da je moguće da se bolest javila zbog štetnih otrova i da u svojoj 30-godišnjoj praksi nije imao takav slučaj.

Bez obzira na sve navedeno, kao i na činjenicu da je visok postotak oboljelih od raka, MORH stanovništvo uvjerava kako nema nikakvih opsanosti.

Spomenimo da Vukovićevi imaju dvoje zdrave djece, 15-godišnju Anu i 10-godišnjeg Svena.

(Foto:24sata)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara