Zbog prijetnji Hedlu nepravomoćno osuđen predsjednik Mladeži HDSSB-a

DAVOR BORAS, predsjednik mladeži HDSSB-a, stranke Branimira Glavaša, danas je na Općinskom sudu u Osijeku nepravomoćno osuđen na 6 mjeseci zatvora i na 3 godine uvjetne kazne zbog prijetnji osječkom novinaru Dragi Hedlu.

Boras je Hedlu, prema optužnici, 9. svibnja prošle godine na terasi jednog osječkog kafića dobacio da će ga ubiti kao psa.

Boras je u današnjoj obrani osporio te tvrdnje, rekavši da je svom društvu, a ne Hedlu, rekao "Evo g..., p..... mu materina", nezadovoljan njegovim pisanjem o Domovinskom ratu.

Optužba je pak ustvrdila da je riječ o prijetnji, da je prijetnja politički motivirana te da se prijetnje novinarima također smatraju napadom na slobodu govora u medijima.

Zdravko Dumančić, Borasov odvjetnik,  najavio je žalbu na presudu, i rekao da je njegov branjenik "kolateralna žrtva jer je član stranke u kojoj je i Branimir Glavaš". Ocijenio je "da nije tako, ne bi ni došlo do progona" te optužio da je i "odvjetništvo u funkciji političkog progona".

Povijest prijetnji najuglednijem hrvatskom istraživačkom novinaru seže još u rane 90-te. Najozbiljniju prijetnju dobio je, kako sam kaže, 1996., kad mu je sam Glavaš, preko ondašnjeg saborskog zastupnika Ivice Vrkića, poručio da će ga pretvoriti u "prah i pepeo". Krajem prošle godine također je dobio anonimnu prijetnju zbog koje je jedno vrijeme bio pod policijskom zaštitom.

Hedl je dobar dio novinarske karijere posvetio istraživanju ratnih zločina na području Osijeka, Slavonije i Baranje, zbog čega se često nalazio u vrlo neugodnoj situaciji u kojoj su prijetnje postajale dio svakodnevice.

J.D.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara