Zbog siromaštva Beograđanka prodaje bubreg za 50.000 eura

Zbog siromaštva Beograđanka prodaje bubreg za 50.000 eura

NEIMAŠTINA je jednu 37-godišnjakinju iz okolice Beograda natjerala na drastičan potez - odlučila se prodati svoj bubreg za 50.000 eura. Oglas je osvanuo na rasvjetnom stupu u krugu Kliničkog centra u Beogradu, a navodno joj se već javilo nekoliko kupaca. Novinari Pressa su je nazvali i također joj se predstavili kao potencijalni kupci. Javila im se ljubazna žena, koja se predstavila kao Svetlana.

"Da, ja sam postavila taj oglas. Imam 37 godina. Već 10 godina ne radim, ne mogu naći posao, imam djecu koju treba uzdržavati. Muž i ja živimo u teškoj materijalnoj situaciji i to nas je natjeralo na ovakav korak. Cijena bubrega je 50.000 eura. Moja krvna grupa je B, RH pozitivna, imam liječničke nalaze da sam zdrava. Liječnik mi je i rekao da ispunjavam uvjete da nekome dam bubreg, ali s ozbiljnim kupcem sam spremna otići na novi liječnički pregled", navela je Svetlana.

Potom su joj novinari Pressa uputili novi poziv, ovog se puta uistinu predstavivši. Iako je Svetlana sad znala da razgovara s novinarima, nije krila da prodaje bubreg, a na upit nije li to protuzakonito je odgovorila: "Ne znam, mislim da nije". Dodala je kako joj je jedan od potencijalnih kupaca rekao kako je u Kliničkom centru dovoljno reći da si obiteljski prijatelj i da si se odlučio na doniranje organa.

"Prodaja organa je apsolutno protuzakonita i strogo zabranjena"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Etičkog odbora Srpske liječničke komore, dr. Marko Kontić, rekao je kako je "prodaja organa apsolutno protuzakonita i strogo zabranjena" te kako svaku donaciju Odbor mora odobriti, a procedura je izrazito složena.

"Organi se doniraju i tu ne može biti profita ni za koga. To nije etički. Ovo je apsolutno protuzakonito. U Srbiji do sad nismo imali slučaj da je organ donirao netko tko nije bliski rođak ili član obitelji. Uzimanje organa od živih ljudi, koji nisu krvno povezani s pacijentom, nije praksa u Srbiji. Nitko tom čovjeku ne može garantirati da njegovo zdravstveno stanje neće biti ugroženo. To se ne prakticira ni u jednoj civiliziranoj zemlji", rekao je dr. Kontić.

U Ministarstvu zdravstva su naveli kako će inspekcija ukloniti oglas te kako će o slučaju obavijestiti policiju.

I.M.
Foto: Press Online

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara