Zbog sudske pogreške ukinuta presuda "dileru s estrade" i njegovoj skupini!

Tekst: J.C.
Foto: Djivo.com

VRHOVNI sud bio je prisiljen ukinuti prvostupanjsku presudu Županijskog suda u Zagrebu protiv Ivana Varge i njegove skupine krijumčara drogom koji su osuđeni na ukupno 80 godina zatvora.

Podsjetimo, oni su prije gotovo tri godine "pali" u međunarodnoj akciji "Kalnik", nakon što je u britanskoj luci Dover zaplijenjeno 422 kilograma marihuane. Vargu su optužili da je s još dvojicom okrivljenika organizirao skupinu koja je iz Nizozemske u Veliku Britaniju prokrijumčarila gotovo tri tone marihuane, ali i drugih opijata. Varga je priznao da je bio upleten u prijevoz marihuane, ali je poricao da je imao bilo kakve veze s krijumčarenjem heroina i kokaina. USKOK je predložio da se zapljeni imovina krijumčara koju su stekli prodajući marihuanu, kokain i heroin,  nakon što su tako zaradili oko vrtoglavih 24 milijuna kuna.

Medijima je za vrijeme uhićenja najinteresantniji bio Varga, poznat i po nadimcima Drakula i Kapo, vlasnik lanca pečenjarnica, poduzetnik i ljubitelj glazbe koji iza sebe ima snimljen i jedan album te duete s Kemalom Montenom i Hankom Paldum. Prije otkrivanja afere s krijumčarenjem kokaina i pranjem novca organizirao je brojne zabave koje su svojevremeno posjećivali kako bosanskohercegovački, tako i hrvatski estradnjaci.

Vrhovni sud je odlučio ukinuti prvostupanjsku presudu nakon što je utvrđeno da je prilikom postupka došlo do više bitnih povreda zakona, a o čemu se točno radi bit će objašnjeno nakon što Vrhovni sud napiše ukidno rješenje. Neslužbeno se spominje kako je jedan od glavnih razloga zbog kojih je presuda ukinuta kršenje sudske procedure. Naime, u trenutku suđenja tri osuđenika vodila su se kao "nedostupni", a zapravo su bili u inozemnim zatvorima zbog čega je protiv njih trebalo voditi odvojeni sudski postupak.

Ivanu Vargi i ostalim optuženicima stoga će se ponovo suditi na Županijskom sudu u Zagrebu, a u pritvoru mogu ostati još godinu dana.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara