Zbog Thompsonovog koncerta traže Kirinovu smjenu

NAKON Centra Simon Wiesenthal, povodom maksimirskog koncerta Marka Perkovića Thompsona, oglasio se i Margelov institut iz Zagreba.

>>> Centar Simon Wiesenthal zaprepašten koncertom

U otvorenom pismu Institut od premijera Sanadera traži smjenu ministra unutarnjih poslova Ivice Kirina s dužnosti, jer je prema njihovom mišljenju "prije, u tijeku i nakon nedjeljnog koncerta hrvatskog pjevača Marka Perkovića Thompsona zakazala pravna država". Premijeru Sanaderu Margelov institut predlaže da "osobno inicira u Hrvatskom saboru žurno donošenje zakona o deustašizaciji".
 
Institut Kirinovu ostavku traži jer smatraju kako službe, za čiji je rad Kirin odgovoran, nisu spriječile "nezapamćen ustaški skup na maksimirskom stadionu". Tim činom je prema njihovom mišljenju "prouzročena nepopravljiva šteta ugledu i interesima Republike Hrvatske pri procesu ulaska u Europsku uniju, zajednicu država i naroda utemeljenu na zasadama antifašizma".

"S obzirom na naslov Thompsonove turneje 'Bilo jednom u Hrvatskoj', napominjemo da je jednom u Hrvatskoj bio holokaust i da to čitava Hrvatska mora znati, priznati i s dužnim se pijetetom prema toj činjenici odnositi", poručio je Sanaderu Alen Budaj, direktor Margelovog instituta te specijalni istražitelj Centra Simon Wiesenthal, široj javnosti poznat po tome da je Centru prijavio Milivoja Ašnera, ustaškog šefa policije odgovornog za eliminaciju Židova s područja Požege.

"Žalosno je da malobrojna židovska zajednica grada Zagreba i nakon goleme tragedije holokausta mora gledati ustaške skupštine, na mjestu gdje su prije 66 godina razdvajani Židovi od nežidova. Žalosno je da hrvatska policija takve skupove blagonaklono dopušta: da omogućuje nesmetanu prodaju ustaških insignija, barjaka i dijelova uniforma, pronošenje ustaških simbola, izvikivanje ustaških pozdrava iz desetina tisuća grla, pjevanje ustaških pjesama maloljetnika, masovno dizanje ruku na fašistički pozdrav; da se naposljetku dopušta jednom pjevaču koncertno izvođenje pjesme koja počinje Pavelićevim pozdravom `Za dom - spremni!`", stoji u otvorenom pismu Margelovog instituta.

Isti Institut se oglasio i prije održavanja koncerta na Maksimiru. U priopćenju koje je i tada potpisao Budaj, Margelov institut je pozvao Thompsona da tijekom koncerta javno osudi svako izvođenje, snimanje ili reproduciranje "ustaške koljačke budnice Jasenovac i Gradiška Stara”.

S obzirom da se Margelov institut često naziva "židovskom organizacijom", o tome se očitovala Židovska općina Zagreba iz koje navode kako nije riječ o nikakvoj organizaciji, već o udruzi koja nije članica Židovske općine Zagreba.

I.M.
Foto: H.P.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara