Zbog "ugledne obitelji" smanjena kazna vozaču koji je usmrtio dvije maloljetne Makaranke

U OBRAZLOŽENJU smanjenja kazne 21-godišnjem Ivanu Primorcu, koji je prije dvije i pol godine kao maloljetnik bez vozačke dozvole svojim luksuznim BMW-om Z3 usmrtio dvije šesnaestogodišnje Makaranke, stoji kako "Primorac potječe iz obitelji društveno prihvatljivog položaja, koja je prema njemu iskazala osobitu brigu i omogućila mu uspješno studiranje u inozemstvu".

Naime, Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Splitu je u četvrtak snizilo za šest mjeseci zatvorsku kaznu Ivanu Primorcu, kojeg je Općinski sud u listopadu 2004. osudio na dvije i pol godine zatvora zbog izazivanja prometne nesreće u kojoj su smrtno stradale dvije šesnaestogodišnjakinje iz Makarske, Ana Andrijašević i Kate Erceg.

U obrazloženju odluke Izvanraspravnog Vijeća između ostalog stoji kako je "prvostupanjski sud podcijenio podatke da mladić, kojem su kao maloljetniku skupocjeni automobil kupili roditelji, potječe iz društveno prihvatljive obitelji".

"U subotu bi Kati bio 19. rođendan, a sad dolazi ovakva skandalozna odluka. Ne znam što više kazati, država sama stvara tipove poput onog čovjeka koji je upao u riječko Poglavarstvo. Neću se više ni boriti protiv ovakvog pravosuđa, ali ovo je skandalozno. Mi pokušavamo normalno živjeti, ali ova država je očito postala ludnica." - izjavio je za Jutarnji list Mirko Erceg, otac usmrćene djevojke, pa dodao: "Hoće li Primorac sada spavati mirnije? Kao olakotna okolnost uzeto mu je čak i to što su ga roditelji poslali na studij u inozemstvo, a naša Kate nije ni imala prilike studirati."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slično je reagirao i otac poginule Ane, Vlado Andrijašević: "Vještak i svjedoci tvrdili su da su djevojke stajale na nogostupu, a onda je došao drugi vještak, utvrdio da su zakoračile na cestu i sud je povjerovao njemu. Kakav je to sud koji ne vjeruje dokazima i svjedocima?"

Ivan Primorac je, usput budi rečeno, sin Marijana Primorca, jednog od najbogatijih Hercegovaca, čije se bogatstvo procjenjuje na 50-60 milijuna eura. Primorac je zastupnik i distributer cigareta Tvornice duhana Rovinj za BiH, vlasnik mostarske "Primorke" i Prve sportske kladionice i još nekoliko tvrtki.

(Foto: Jutarnji list)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara