Zbor novinara koji prate zdravstvo HND-a traži od Hebranga javnu ispriku

ZBOR novinara koji prate zdravstvo i medicinu Hrvatskog novinarskog društva (HND) priopćio je danas da traži od ministra zdravstva i socijalne skrbi Andrije Hebranga javnu ispriku "zbog lažne informacije da postoji 11 ugovora Ministarstva zdravstva s novinarima".

Hebrang je jučer nakon sjednice Vlade izjavio da je bivše Ministarstvo zdravstva sklopilo 11 ugovora s novinarima na iznose od po nekoliko tisuća kuna, uz jedan slučaj od 144.00 kuna, te da je on zabranio nastavak takve prakse.

Reagirajući na napise u medijima da je jedan član Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) nedavno nudio novinarima nagrade za promidžbu Zavoda ili sustava zdravstva, Hebrang je kazao da je energično osudio takav pokušaj dodavši da su čelnici HZZO-a znali za postojanje 11 ugovora s novinarima, ali ne i za njegovu zabranu takve prakse.

Kazao je da je u Ministarstvu zdravstva našao 11 ugovora s nekim novinarima za njihov rad u radnim skupinama, odnosno promidžbu nekih projekata u zdravstvu.

Hebrang je otkrio da je pet ugovora sklopljeno na tisuću i nešto kuna, a nekoliko njih na oko 2.500 kuna, osim jednog ugovora na iznos od 144.000 kuna, koji se odnosio na izvještavanje o provedbi pilot projekta zdravstvene reforme u Koprivnici.

U kasnijoj izjavi za Hinu Hebrang je najavio da će tijekom današnjeg dana poslati predsjedniku HND-a Dragutinu Lučiću fotokopije dokumenata o sudjelovanju novinara u pojedinim aktivnostima Ministarstva zdravstva u proteklom razdoblju.

Pojasnio je kako se radi o jednom ugovoru koji je novinar "Večernjeg lista" Željko Krušelj potpisao sa Svjetskom bankom, dok se ostali dio dokumenata odnosi na deset imenovanja novinara u određena povjerenstva koje je osnivalo Ministarstvo zdravstva, a za što su bili honorirani.

Zbor novinara koji prate zdravstvo HND-a u priopćenju ističe da "prema potvrdi samog ministra postoji samo jedan ugovor s novinarom koji nije član Zbora i u matičnom listu ne prati problematiku zdravstva".

Ostalih 10 novinara bili su među mnogobrojnim novinarima, koji su zajedno s liječnicima imenovani u povjerenstva Ministarstva zdravstva za vrijeme sva četiri dosadašnja ministra - Andrije Hebranga, Željka Reinera, Ane Stavljenić Rukavina i Andre Vlahušića.

Imenovanja novinara proizlaze iz zakonske obveze da se u dio javno-zdravstvenih kampanja od nacionalnog interesa u povjerenstvu imenuju i predstavnici medija, kaže se u priopćenju koje je potpisao predsjednik Zbora Mario Harapin.

"Izražavamo stoga javnu zabrinutost da se novinare koji su pridonosili akcijama od općeg dobra poput kampanje suzbijanja pušenja, nepravilne prehrane, AIDS-a i drugih, sada u javnosti pokušava diskreditirati za korupciju i prozivati poput kriminalaca".

Zbor novinara smatra da je izravan povod napada ministra Hebranga na zdravstvene novinare "to što su prokazali pokušaj korupcije i većinom kritizirali brojne (Hebrangove) nepopularne poteze". To ne smije zasjeniti odgovornost Uprave HZZO-a i ministra zdravstva.

Zbor novinara koji prate zdravstvo također osuđuje jučerašnje otvoreno pismo predsjednika Hrvatskog liječničkog zbora (HLZ) Dubravka Orlića koji je zamolio Hebranga da objavi imena novinara "koji su bili na platnom popisu bivšeg Ministarstva zdravstva".

"Želimo potvrdu naših osnovanih sumnji da su neki novinari, prema naputku bivšeg ministra Vlahušića tiskali zadate članke, u kojima nije objektivno prikazan rad u Ministarstvu zdravstva, ili se pak iznose dirigirani subjektivni komentari o zdravstvu i liječnicima Hrvatske", kaže se u pismu HLZ-a.

Zbor novinara ocjenjuje Orlićevo pismo "sramotnim pamfletom o kojemu svoj sud trebaju dati pacijenti, Orlićeve kolege i sud časti Hrvatske liječničke komore i Hrvatskog liječničkog zbora, kao što slučajeve novinara razmatra Vijeće časti HND-a".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara