Zdravko Mamić jedva čeka suđenje, uz Jadranku Sloković branit će ga još jedan poznati odvjetnik

Zdravko Mamić jedva čeka suđenje, uz Jadranku Sloković branit će ga još jedan poznati odvjetnik

Foto: Hina, Index

JADRANKA SLOKOVIĆ, koja je prije par dana otkazala punomoć Milan Bandiću, ostala je odvjetnica Zdravku Mamiću, a u obrani će joj pomoći još dvoje zagrebačkih odvjetnika.

Kako je Indexu potvrdio Mate Matić, on će također braniti Zdravka Mamića, a pridružit će mu se i kolegica Dubravka Krklec.Mamić je očito uoči početka suđenja želio pojačati svoj odvjetnički tim. Podsjetimo, suđenje bivšem čelniku NK "Dinama" Zdravku Mariću, njegovom bratu Zoranu, bivšem direktoru "Dinama" Damiru Vrbanoviću te porezniku Milanu Pernaru, koje Uskok tereti da su taj klub oštetili za nešto manje od 116 milijuna kuna, a državni proračun za barem 12,2 milijuna kuna neobračunatog i neplaćenog poreza i prireza, započet će 27. travnja na osječkom Županijskom sudu.

Mamićeva odvjetnica Jadranka Sloković kazala je kako su na pripremnom ročištu "porekli sve navode optužnice", dodavši da je ukupno predloženo oko tri tisuće dokaza, ali da tužiteljstvo još nije dostavilo raspored svjedoka, na način iz kojeg bi bilo vidljivo koji se svjedoci odnose na koju točku optužnice.

"U sudnici ću dokazati svoju nevinost"

Zdravko Mamić u izjavi novinarima ponovio je tada kako od početka tvrdi da je ovo "apsolutno politički motiviran proces", ali je zadovoljan što uskoro počinju rasprave i da će u sudnici moći dokazati svoju nevinost.

"Učinili smo sve da do toga dođe čim prije, jer smo već povukli žalbe Vrhovnom sudu i dokaze koje smo priložili optužnom vijeću, a sada smo prihvatili sve što je Uskok predložio, jer nam se žuri da se to što prije održi i da dokažemo svoju nevinost", poručio je Mamić. Ocijenio je da su time opovrgnuli medijska nagađanja kako će okrivljenici opstruirati postupak na sve moguće načine, jer se događa upravo suprotno.

Kazao je kako je prije nego što su njegov brat, on i Vrbanović preuzeli vodstvo "Dinama" postojalo pravilo da se transferi dijele između igrača i kluba, o čemu postoje brojni dokumenti, a da je uprava kluba s njim na čelu to pravilo svela na minimum. Kao primjere je naveo transfere Luke Modrića i Dejana Lovrena koji su, kako tvrdi, "plaćeni u Hrvatskoj i na koje je plaćen porez hrvatskoj državi". Smatra da je riječ o paradoksu jer su nadzorni i izvršni odbor "Dinama" te klupski revizori potvrdili da klub time nije oštećen.

"Uskok spina"

"Veseli me da ću po prvi put imati priliku govoriti o tom predmetu, jer do sada nismo mogli govoriti, a sada ćemo govoriti i u sudnici i u javnosti, jer se od strane Uskoka stalno puštaju spinovi ciljanim medijima i pojedincima da bi se 'sondirao' teren i napravilo suđenje prije suđenja", ustvrdio je Zdravko Mamić.

Uskok ga tereti je nezakonito zaradio 52 milijuna kuna

Uskok Zdravka Mamića u prvoj potvrđenoj optužnici tereti da je izvlačeći novac iz "Dinama" nezakonito zaradio najmanje 52 milijuna kuna, a njegovog brata Zorana za protupravnu imovinsku korist od 38,1 milijuna kuna, zbog čega je Uskok predložio oduzimanje nepripadne imovinske koristi. Okrivljenike Uskok tereti zbog zlouporabe položaja i ovlasti, poticanja na to kazneno djelo, davanja i primanja mita, zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju te pomaganja u tom kaznenom djelu.

Osim ovog slučaja koji je u travnju prošle godine premješten u Osijek zbog Mamićevih poznanstava s troje zagrebačkih sudaca Uskok je naknadno, zbog izvlačenja novca iz Dinama pokrenute još tri istrage, a Mamić je podnio ostavku na dužnost u tom klubu. Uskok sumnja da je u svim slučajevima iz Dinama izvučeno preko 280 milijuna kuna.  
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara