Zekanović: Pobjeda HDZ-a 1990. slavila se u mojoj obitelji, u Plenkovićevoj nije

Zekanović: Pobjeda HDZ-a 1990. slavila se u mojoj obitelji, u Plenkovićevoj nije
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

ZASTUPNIK Hrvoje Zekanović (Hrast) ustvrdio je u saboru kako se 22. travnja 1990., na prvim demokratskim izborima na kojima je pobijedio HDZ, slavilo u njegovoj, ne i u obitelji Plenković, HDZ-ov Gordan Jandroković se upitao otkud zna kako je tko glasovao dok mu je Branko Bačić poručio da vrijeđa i "naklapa". 

"Poruka onima koji su 22. travnja 1990., na prvim demokratskim izborima zaokružili HDZ, tog se dana slavilo i u obitelji Zekanović, moj pokojni otac bio je jedan od utemeljitelja HDZ-a, za razliku od obitelji Plenković, jer se tog dana u njoj nije slavilo", izjavio je Zekanović tvrdeći da se nije slavilo ni u "obitelji Bernardić, Milanović i mnogim drugima". 

Premijera Andreja Plenkovića prozvao je da u to vrijeme nije glasovao za HDZ, da nije ni bio član te stranke te da je "vjerojatno onda glasovao za stranku SKJ - Pokret za Jugoslaviju Veljka Kadijevića". 

"Mene Plenković proziva da mi je HDZ poklonio mjesto na listi, meni je HDZ dugovao za sve što je moj otac napravio za tu stranku u koju se rano razočarao i napustio je, kao običan član, bez sinekure", kazao je. 

Bačić: Naklapate tko je kako glasovao 

Šef HDZ-ova Kluba Bačić mu je uzvratio kako grubo vrijeđa ostale zastupnike, "naklapa" tko je i kako glasovao prije pet, 10, 20 godina. Poručio mu je i kako ne razumije politiku Franje Tuđmana, politiku HDZ-a ni onda ni danas, da će svojim promišljanjem biti margina na hrvatskoj političkoj sceni.

Predsjednik sabora Jandroković istaknuo je kako je i njemu "misteriozno" da Zekanović zna kako je tko glasovao, da se do sada nije dogodilo da netko iznosi tu vrstu optužbi. 

Zekanović je Bačiću odgovorio da "ne naklapa", nego zna da se Andrej Plenković nije radovao kad je pobijedio Tuđmanov HDZ, kao ni Jandroković, a pretpostavlja ni Bačić . 

 "Vrijeđate obitelji ljudi, ovdje ste nabrajali, sada i meni govorite, moji su bili u HDZ-u", uzvratio mu je Jandroković, pozivajući ga da ne kleveće i optužuje druge zastupnike. Tko ste vi, čemu vi imate docirati, došli ste na HDZ-ovu listu i dobili ništa, rekao je zastupniku Hrasta koji mu je uzvratio da će uspjeti i bez HDZ-a. 

"Ja ću prosperirati i bez HDZ-a, a ti nećeš, ti si u prošlosti prijatelju, pluskvamperfekt", rekao je Jandrokoviću. 

"Eh, ti si jako važan", uzvratio mu je Jandroković. 

HDZ i SDP će koalirati

Zekanović je naveo i kako je "istina da je 97 tisuća članova bivšeg SKH te 1990. prešlo HDZ-u", pa zato HDZ " izgleda kako izgleda".

Ustvrdio je i kako Davor Bernardić (SDP), koji je govorio prije njega, "vjerojatno po nalogu Plenkovića" polako ali sustavno pokušava formalno udaljiti, a zapravo približiti te dvije politike. "Budite pravi pa koalirajte predizborno, ne čekajte poslijeizbornu koaliciju", poručio je HDZ-u i SDP-u uvjeravajući da će nakon sljedećih izbora te dvije stranke koalirati. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara