Zelena akcija prosvjedovala protiv LNG-a pred saborom

Zelena akcija prosvjedovala protiv LNG-a pred saborom

Foto: Hina

NEDOPUSTIVO je donošenje posebnog Zakona o terminalu za ukapljeni prirodni plin, tzv. Lex LNG, jer mu je svrha ubrzati provedbu tog okolišno neprihvatljivog i ekonomski neisplativog projekta "za prodaju pomorskog dobra na 99 godina po hitnom postupku", poručila je Zelena akcija (ZA) na prosvjedu ispred Hrvatskog sabora.

Zelena akcija organizirala je prosvjednu akciju povodom početka javnog savjetovanja o prijedlogu Zakona o terminalu za ukapljeni prirodni plin, upozoravajući da se time želi ubrzati realizacija štetnog projekta, bez javne rasprave i uz protivljenje lokalne zajednice i njezine vlasti.

"Jadransko more na samo 99 godina"


Aktivisti tvrde da je jedini cilj zakona skratiti postupke predviđene propisima za koncesioniranje.

Držeći transparente "Akcija! Jadransko more na samo 99 godina" i "Prodajemo pomorsko dobro po hitnom postupku" upozorili su na problematičnost zakona i pozvali građane da se uključe u postupak javnog savjetovanja.

Marija Mileta iz Zelene akcije upozorila je kako je zakon podloga za davanje pomorskog dobra u koncesiju na čak 99 godina, a nije jasno na temelju kojih kriterija je procijenjena nužnost tako dugog razdoblja.

"Vlada gura zakon u hitnu proceduru, što za sobom povlači minimalno vrijeme za javnu i parlamentarnu raspravu i očitovanja drugih tijela državne uprave", istaknula je.

Aktivisti su poručili da nema pravne podloge za donošenje zakona bez široke javne i stručne rasprave, te su izrazili sumnju da se opet pogoduje jednom investitoru.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara