Zelena akcija: Radnici čistoće dobili naredbu da ometaju prosvjed protiv Bandića

Zelena akcija: Radnici čistoće dobili naredbu da ometaju prosvjed protiv Bandića
Screenshot: Pixsell/Marko Lukinic

ORGANIZATORI prosvjeda protiv Milana Bandića, održanog 1. veljače na Trgu bana Jelačića u Zagrebu, u posjedu su dopisa iz kojeg je jasno kako su radnici dobili naredbu da ometaju prosvjed koju su izdali odgovorni iz Zagrebačkog holdinga na štetu svojih radnika.

Podsjetimo, udruge Zelena akcija, Pravo na grad i Siget prošle subote organizirale su prosvjed na kojem se okupilo preko 20.000 ljudi, a tijekom prosvjeda radnici Čistoće prali su površinu Trga i time ometali normalno odvijanje prosvjeda.

Kako stoji u priopćenju Zelene akcije, jedan od sindikata u zagrebačkoj Čistoći jučer je poslao dopis predsjednici Uprave Zagrebačkog holdinga u kojem traži informaciju „o odgovornim osobama koje su naredile čišćenje Trga bana Jelačića za vrijeme trajanja odobrenog i legalnog javnog okupljanja građana dana 01.02.2020“. U dopisu se ističe kako su vozila Čistoće za strojno čišćenje i pranje grada stajala kod HNB-a već od 14:30, a tek sat i pol kasnije, upravo kada je prosvjed počeo, upućena su „prema Trgu bana Jelačića i započela su s čišćenjem i pranjem Trga“.

"Postupak štetan po ugled Čistoće"

Sindikat također naglašava da je policija privremeno obustavila tramvajski promet kako bi osigurala neometano odvijanje skupa i da su njihovi radnici skup ometali čišćenjem Trga. U nastavku navode: „Nikad Čistoća nije prekidala i ometala javne skupove, već je po završetku istih uvijek uslijedilo čišćenje površine na kojoj se skup odvijao pa ovakav postupak smatramo izrazito neprimjerenim i štetnim po ugled Čistoće.“

Organizatori prosvjeda smatraju da su ovakvi besramni, bahati i agresivni potezi Bandića i njegove klike dokaz očaja i straha za vlastite pozicije. Isto tako, ističu kako je potpuno neprihvatljivo da se radnike Čistoće tjera da sudjeluju u hirovima gradonačelnika koji ovim putem krši njihova radnička prava.

"Na svim razinama suočeni su s odlučnim otporom koji njihovu eru neminovno privodi kraju pa u pokušaju spašavanja, ne prežu i od ovakvih poteza. Na sreću, nisu uspjeli omesti prosvjed, ali su nepotrebno proizveli potencijalno konfliktnu situaciju između prosvjednika i radnika Čistoće, koji nisu krivi za besmislene naredbe svojih šefova. Organizatori prosvjeda ovim putem izražavaju žaljenje za sve eventualne neugodnosti koje su radnici Čistoće možda doživjeli i pozivaju sve da usmjere svoj otpor prema pravim krivcima za stanje u kojem se grad nalazi. Koliko god Bandić pokušavao prikazati da drži sve konce u rukama, znamo da je vrlo dobro shvatio poruku i snagu tolikog broja prosvjednika i prosvjednica", stoji u priopćenju Zelene akcije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara