Potez genija: Šator, plinska boca i janjetina u centru grada

Potez genija: Šator, plinska boca i janjetina u centru grada
Foto: Index/Facebook/Dario Juričan

O POSTAVLJANJU šatora pred Zagrebačkim holdingom, najnovijoj akciji Darija Juričana, nije moguće pisati ništa osim hvalospjeva. Nekoliko stranica dalo bi se ispuniti pohvalama upućenim najvećem dobitniku među gubitnicima predsjedničkih izbora, jer šator pred Holdingom nije još samo jedan u nizu šamara Milanu Bandiću, zagrebačkom gradonačelniku opterećenom optužnicama i korupcijskim aferama, nego i podsjećanje na hrvatsku revolucionarnu gardu koja je u vrijeme SDP-ove vladavine kampirala pred Ministarstvom branitelja.

Ako mogu doživotni branitelji, može i Juričan

Sve je Juričan donio, našla se tu janjetina, čak i plinska boca nalik onima s kakvima su doživotni branitelji svojedobno po zagrebačkim ulicama plašili građane. Njegove poruke su jasne – ako su mogli vječni branitelji, mogu i ja. Ako sam u kampanji obećavao korupciju svima, a jesam, red je da preuzmem njezino sjedište – Zagrebački holding. Glasovi birača ga, kako veli, obvezuju.

Bandićev politički život traje predugo. Njegovi politički paktovi i savezništva su posebna priča, ne priča, nego roman. Čak i sada, dok je jednom nogom u zatvoru, na drugoj strani čuva većinu Andreju Plenkoviću i njegovoj družini. Duga je i lista njegovih političkih protivnika, negdje pri vrhu je novi predsjednik države Zoran Milanović, jedan od najzaslužnijih za Bandićevo izlijetanje iz SDP-a. No sve to vrijeme protiv zagrebačkog gradonačelnika ili nije bilo dovoljno dokaza, ili ih se nije htjelo naći, ili oboje. Nalazio se i ranije u nezahvalnim situacijama, pritisnut optužbama i svjedocima, bio je interesantan medijima, policajcima, državnim odvjetnicima i sucima, ali uvijek je uspijevao zbrisati prije nego što bi opasnost postala fatalna.

Ubojita parodija

No, zagrebački vladar sada pred sobom ima upornog konkurenta čija ga nezaustavljiva parodija čini jako ranjivim. Ako se protiv ostalih protivnika mogao boriti s dobrim odvjetnicima i efikasnom propagandom, a nitko nije sebe tako uspješno reklamirao kao Bandić, protiv tipa kakav je Juričan Bandićeva pasmina nema efikasnog lijeka. Na šator pred Holdingom nije moguće reagirati pravnim lijekom, ni izjavama Bandićevih prijatelja – to je poseban sociološki fenomen – o njegovim nevjerojatnim radnim navikama. To se može samo ignorirati i čekati da prođe.

A Juričan, kako se čini, nema namjeru stati sve dok Bandić ne bude kandidat za konzumaciju predsjedničkih kolača.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara