Zemlja će 2300. godine postati pretopla za ljude?

Tekst: V.Š.
Foto: AFP

KLIMATSKE promjene na Zemlji u sljedećih 300 godina mogle bi dovesti do zatopljenja na koje se ljudi neće uspjeti adaptirati.

Znanstvenici Sveučilišta New South Wales u Australiji i Sveučilišta Purdue iz SAD-a otkrili su da će globalni porast temperature za 7 Celzijevih stupnjeva dovesti u pitanje naseljivost nekih područja. Porast temperature za 11-12 stupnjeva značit će da će većina zemaljske kugle postati neprikladna za ljudski život.

Profesor Steven Sherwood objasnio je da ovoga stoljeća nema šanse da se Zemlja zagrije za 7 stupnjeva, ali da postoji ozbiljna opasnost da se dogodi do 2300. godine ukoliko Zemljani nastave s upotrebom fosilnih goriva.

Ova studija razmatra klimatske promjene tijekom znatno dužeg razdoblja nego većina dosadašnjih znanstvenih istraživanja i u obzir uzima kumulativni utjecaj porasta temperature i rasta razine vlažnosti.

"U sljedećih 20 godina ne možemo učiniti mnogo, ali dugoročno još uvijek imamo šansu"

Sherwood je rekao da su istraživači klimatskih promjena bili "kratkovidni" te da dosad nisu proučili dugoročne posljedice utjecaja štetnih plinova koji izazivaju efekt staklenika i koji su najveći krivci za globalno zagrijavanje.

To se mora vidjeti. Ne možemo učiniti mnogo toga u vezi klimatskih promjena u sljedećih dvadeset godina, ali dugoročno i dalje imamo šansu učiniti mnogo toga.

Profesor Tony McMichael upozorio je na realnost porasta temperature za 12 stupnjeva do 2300. godine.

"Ukoliko se to dogodi, aktualne brige oko razine oceana, povremenih toplih vjetrova i požara, slabljenja bioraznolikosti i poljoprivrednih problema će postati zanemarive u usporedbi s mnogo većom prijetnjom - da će više od polovice planeta postati pretoplo za ljudski život", rekao je AFP-u.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara