U ovoj zemlji zaposlenici od sutra ne moraju provjeravati mailove izvan radnog vremena

U ovoj zemlji zaposlenici od sutra ne moraju provjeravati mailove izvan radnog vremena

Foto:Shutterstock

ZAPOSLENICI su se uspjeli izboriti za pravo da ne provjeravaju mailove van radnog vremena. Tako od 1. siječnja francuski zaposlenici imaju pravo na ‘isključenje’ koje im jamči novi zakon o radu koji sutra stupa na snagu.

Francuske tvrtke će stoga morati pronaći nove načine na koje će spriječiti zaposlenike da provjeravaju mailove putem svojih pametnih telefona.

Pravo na ignoriranje pametnih telefona


Prekomjerna upotreba digitalnih usluga, posebno putem pametnih telefona je dovela do brojnih problema, od nesanice do problema u vezi, pri čemu zaposlenici nisu sigurni u kom se trenutku trebaju isključiti od poslovnih obaveza.

Nove tehnologije su dovele do toga da je zaposlenik stalno prisutan i na neki način stalno aktivan u svom poslu, čime radi prekovremene sate koji nisu plaćeni. Iako im digitalni uređaji omogućavaju fleksibilnost, doveli su i do brojnih štetnih posljedica kojima se mora stati na kraj.

Svi poslodavci koji imaju preko 50 zaposlenika će s njima morati pregovarati kako bi im omogućili pravo na ignoriranje pametnih telefona.

Ovim zakonom se želi smanjiti uplitanje poslovnog u privatni život.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara