"Zemlja znanja": Na maturi položila talijanski sa sto posto, ali Filozofski u Zagrebu je ne želi!

Tekst: L.J.
Foto: Ilustracija

MAGDALENA KOZIĆ, maturantica II. gimnazije u Osijeku, državnu maturu iz talijanskog jezika je položila sa 100-postotnim uspjehom te je ovogodišnja državna prvakinja iz tog predmeta. Unatoč tome, nije se uspjela upisati na Filozofski fakultet u Zagrebu.

Kako piše Glas Slavonije, suprotno pravilnicima o državnoj maturi, na Filozofskom fakutetu ostvaren uspjeh na nacionalnim završnim ispitima budućim studentima nije dovoljan za upis. Test inteligencije obavezno se polaže te donosi više bodova nego rezultat državne mature. Magdalena Kozić tvrdi da je loše koncipiran i nerazumljiv.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ispit nisam položila. Pitanja su zaista bila čudna, nerazumljiva i nisu imala nikakve veze s klasičnim testovima inteligencije ili sa studijem francuskog i talijanskog jezika koji sam htjela upisati", kazala je Kozić dodajući kako je 20 minuta odgovarala na pitanja tipa "izbaci uljeza".

Kazala je i kako je mnogo gora od same koncepcije testa činjenica da je on osnova za upis na Filozofski fakultet jer od 300 bodova, koliko je potrebno za upis, on nosi čak 270 bodova, a svi njeni raniji uspjesi i rezultat na državnoj maturi samo 20 bodova.

Magdalena se na rezultat testiranja žalila, ali bez uspjeha. Studij koji želi upisat će, pak, u Zadru bez ikakvih problema.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara