Žena po novi bubreg u Rijeku stigla s Kariba, prošla je 8000 km u 23 sata

Žena po novi bubreg u Rijeku stigla s Kariba, prošla je 8000 km u 23 sata
Ilustracija: Nel Pavletic/PIXSELL

U RAZDOBLJU od 28. prosinca prošle godine do 5. siječnja u Kliničkom bolničkom centru Rijeka napravljene su četiri transplantacije bubrega.

Posljednja od njih bila je prava utrka s vremenom, piše Novi list.

Ženi stigao novi bubreg, a ona bila na Karibima

U sklopu Eurotransplantove mreže prošlog petka pojavio se bubreg podudaran s mlađom ženom koja novi organ čeka dvije i pol godine, no ona je u tom trenutku bila na Karibima.

"Poziv moje majke stigao je prošli petak oko šest sati poslijepodne po tamošnjem vremenu. Po našem je to bilo nešto iza 11 sati navečer. Mama mi je samo rekla da će me nazvati doktor iz riječke bolnice i on me je ubrzo nazvao rekavši mi da se pojavio bubreg za mene. Kad sam rekla gdje sam, pitanje je naravno bilo koliko brzo bih mogla doći u Rijeku s Kariba", rekla je za Novi list pacijentica čiji identitet mora biti strogo zaštićen. Isto tako ne smije se otkriti identitet darivatelja organa.

Ova pacijentica uspjela je prevaliti 8000 kilometara za manje od 23 sata jer je krajnji rok za transplantaciju bubrega 24 sata nakon čega taj organ više nije za presađivanje.

Njezini bubrezi polako su gubili funkciju zbog postinfektivnog glomerulonefritisa, a prvi simptomi pojavili su se još prije sedam godina. Donedavno je sve držala pod kontrolom, no prije četiri mjeseca ipak je završila na peritonejskoj dijalizi.

Opisala je cijelu strku i zbrku

"Nakon razgovora s liječnikom, moj dečko je brzo otišao na internet i pronašao zadnji let s otoka na kojem smo boravili i zadnje mjesto u tom letu što znači da sam morala putovati sama. Kupili smo kartu, a od mjesta gdje smo smješteni do aerodroma treba barem sat vremena vožnje. Krenuli smo u 18 sati i 45 minuta, a zadnji let s otoka polijetao je u 20 sati i pet minuta. Putem smo zvali smo British Airways da nas pričekaju s letom, objašnjavajući o čemu je riječ, no rekli su nam da to nije moguće. Ipak, jurili smo kao ludi i na aerodrom smo uspjeli stići u 19 sati i 45 minuta da bismo tamo doznali da let kasni sat vremena", kazala je pacijentica.

"Uspjela sam uhvatiti let do Londona otkud sam let za Veneciju čekala još tri sata gdje me čekao naš obiteljski prijatelj koji me vozio direktno za Rijeku. U Rijeku sam došla u sedam navečer u subotu, obavila tipizaciju tkiva i obradu na hitnom traktu te sam na operacijskom stolu bila oko deset sati navečer. Drugim riječima, u zadnji čas, točnije za 23 sata uspjela sam na vrijeme stići do Rijeke i do svog organa'', kazala je pacijentica dodavši da se osjeća jako dobro i da je izuzetno zahvalna timovima riječke bolnice na trudu i strpljenju koji su uložili kako bi ona dobila svoj organ.

Prošle godine su u KBC-u Rijeka obavljene 32 transplantacije bubrega.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara