Žene dijele svoje priče o pobačaju nakon zabrane u Alabami: "Umirala sam..."

Žene dijele svoje priče o pobačaju nakon zabrane u Alabami: "Umirala sam..."
Screenshot: Guardian

GUVERNERKA Alabame Kay Ivey potpisala je gotovo potpunu zabranu pobačaja kao zakon ove američke savezne države, čak i u slučaju silovanja i incesta. Jedini je izuzetak u slučaju kad je ozbiljno ugroženo zdravlje majke

Ivey je nazvala zakon o zaštiti ljudskog života, koji će stupiti na snagu za šest mjeseci, "moćnim testamentom dubokog uvjerenja Alabamaca da je svaki život dragocjen i da je svaki život sveti dar od boga". Znakovito je da je u senatu Alabame za zakon glasalo 25 (od ukupno 35) republikanskih zastupnika - sve muškarci i bijelci.

>> 25 bijelih muškaraca izglasalo najstroži zakon o pobačaju u SAD-u

Aktivistkinja za pravo žena na izbor o pobačaju Jenna King-Shepherd gledala je glasanje iz galerije zgrade Senata, prenosi Guardian, i bila je zgrožena što su zastupnici ispred sebe imali žrtve silovanja koje su dale iskaz tijekom rasprave o zakonu, ali su nakon toga svejedno glasali za kontroverzni zakon.

"Gledali su ih u oči i onda su glasali protiv njih. To je bila najužasnija stvar koju sam dosad vidjela", rekla je King-Shepherd.

U Georgiji također zabranjen pobačaj nakon šestog tjedna trudnoće

Slična je zabrana već uvedena u Georgiji, gdje je guverner Brian Kemp potpisao "zakon o otkucajima srca" kojim se zabranjuje pobačaj fetusa čiji se rad srca može detektirati, što je otprilike u šestom tjednu trudnoće - kada mnoge trudnice još ni ne znaju da su trudne.

Ohio i Mississippi su također uveli "zakone o otkucajima srca". No za razliku od ovih država, u Alabami je pobačaj zabranjen u bilo kojem stadiju trudnoće.

Jedini slučaj u kojem će pobačaj ostati dopušten je "kako bi se izbjegao ozbiljan zdravstveni rizik za nerođeno dijete ili majku" ili ako "nerođeno dijete ima smrtonosnu anomaliju".

Osobe koje obavljaju pobačaj će u Alabami, nakon što zakon stupi na snagu, kazneno odgovarati zatvorskom kaznom od 10 do 99 godina zatvora, dok žena koja obavlja pobačaj neće biti kazneno odgovorna.

Ovi drakonski zakoni o pobačaju gotovo će sigurno biti osporeni zbog kršenja čuvene odluke Vrhovnog suda u slučaju Roe vs. Wade iz 1973. kojom je legaliziran pobačaj u prvom tromjesečju trudnoće. To pak znači da će Vrhovni sud ponovo odlučivati o zabrani pobačaja.

No ovog puta, nakon dugogodišnje kampanja "pro-life" aktivista iz redova religiozne desnice i nakon što su konzervativni suci koje su postavili Donald Trump i drugi republikanski predsjednici postali većina na Vrhovnom sudu, odluka će biti još neizvjesnija. 

Glumica Busy Philipps pokrenula hešteg kampanju #youknowme

Zabrana je izazvala žestoke kritike, prosvjede i najave tužbi. Predsjednica neprofitne organizacije Planned Parenthood, najvećeg američkog pružatelja pobačaja i drugih reproduktivnih zdravstvenih usluga i seksualne edukacije, Leana Wen, poručila je kako će njena organizacija "učiniti sve što treba kako bi zaustavila ove opasne zabrane tako da njihove pacijentice mogu nastaviti dobivati skrb koju trebaju."

Mi smo u borbi naših života za živote naših pacijenata i spremni smo se boriti sa svime što imamo... Ako ovo zvuči kao opasna i distopijska budućnost za žene, onda je to zato što jest. Ono što se smatralo preekstremnim za lokalne političare prije samo par godina sada postaje zakon u nekim državama, a ulozi ne mogu biti viši", rekla je Wen. 

A pod heštegom #youknowme žene su počele na društvenim mrežama dijeliti svoja iskustva s pobačajem.

Hešteg kampanju je počela američka glumica Busy Philipps. "Jedna od 4 žene imale su pobačaj. Mnogi ljudi misle da ne znaju nikoga tko ga je imao, ali znate mene (you know me). Pa hajdemo ovo napraviti: ako ste također jedna od 4, hajdemo to podijeliti i početi s okončanjem sramote. Koristite #youknowme i podijelite svoju istinu", napisala je Philipps na Twitteru.

Philipps je i nedavno javno podijelila svoju priču o pobačaju koji je imala sa samo 15 godina u svom talk showu na televizijskom programu E!, u epizodi od 7. svibnja. Objasnila je da je svoju priču iznijela upravo zbog zabrane pobačaja u Georgiji.

"Ne mogu mirno sjediti dok se prava žena oduzimaju", rekla je. 

Iako se u svom tvitu nije pozvala na konkretni izvor za svoju tvrdnju da čak 1 od 4 žene izvrše pobačaj, analiza koju je proveo Guttmacher institut utvrdila je da 23,7% žena u Americi ima pobačaj do svoje 45. godine.

Glumica Mila Jovovich također progovorila o svom spontanom pobačaju

Brojne tviterašice su uskoro počele dijeliti svoje priče pod ovim heštegom, piše portal Nj.com. Neke su rekle da su imale pobačaj jer nisu bile spremne ili financijski u stanju biti majke, dok su druge posvjedočile da im je pobačaj spasio život zbog rizične trudnoće.

"Imala sam 19 godina. Slučajno sam zatrudnjela. Nisam imala pojma što radim sa svojim životom. Ali znala sam da sam kompletno nekvalificirana kao roditelj. To nije bila nikakva dilema za mene i drago mi je da sam imala pobačaj. Moja majka je bila sa mnom i potpuno me podržavala", napisala je anonimna tviterašica.

"Ovdje sam i mogu biti majka mojoj nevjerojatnoj kćeri zbog pobačaja koji mi je spasio zdravlje i život, a koji sam imala kad je ona imala tri godine", napisala je feministička autorica Jessica Valenti.

"Imala sam šesnaest godina. Silovao me školski volonter. Fetus je izazvao unutarnje krvarenje i bila sam 15 minuta daleko od umiranja. Bila sam u drugom razredu srednje škole... umirala sam zbog izbora jednog muškarca. Bilo je ili ja ili fetus koji bi ionako umro", napisala je tviterašica i studentica Jennifer.

"Imala sam pobačaj u ranim dvadesetima. Nimalo ne žalim. Zato što sam tada mogla iskoristiti svoje pravo da odaberem, sada mogu pružiti dobar život svojoj djeci", napisala je Maureen Shaw.

"Znate me i nije me sram. Odbiti imati dijete sa zlostavljačem bila je najbolja i najsigurnija odluka koju sam mogla napraviti, što je također bio moj prvi korak prema izlasku", napisala je Kelsey Baughman.

O svom spontanom pobačaju, koji je imala prije dvije godine, progovorila je i glumica Mila Jovovich u kontekstu djelomične zabrane pobačaja koja je izglasana u Georgiji.

"Ne želim govoriti o politici osim u slučajevima kad to zaista moram, a sad je takav slučaj. Naša ženska prava na siguran pobačaj koji će izvesti iskusni liječnici su ponovo ugrožena. Brian Kemp je potpisao drakonski zakon u kojem će se zabraniti pobačaji nakon šestog tjedna trudnoće, kad mnoge žene još ni ne znaju da su trudne, čak i u slučajevima silovanja i incesta. Pobačaj je emotivno težak za žene i bez toga da ga moraju prolaziti u potencijalno nesigurnim i nehigijenskim uvjetima", ispričala je Jovovich. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

I don’t like to get political and I try to only do it if a really have to and this is one of those times. If someone doesn’t want to continue reading, you have been warned. Our rights as women to obtain safe abortions by experienced doctors are again at stake. Last Tuesday, Georgia Governor Brian Kemp signed a draconian bill into law that outlaws all abortions after six weeks — before most women even realize they’re pregnant — including in cases of RAPE OR INCEST. This makes Georgia the sixth state to pass such a restrictive six-week abortion ban, joining Ohio, Mississippi, Kentucky, Iowa, and North Dakota. These laws haven’t been passed yet, but lawmakers in these states are trying. Abortion is hard enough for women on an emotional level without having to go through it in potentially unsafe and unsanitary conditions. I myself went through an emergency abortion 2 years ago. I was 4 1/2 months pregnant and shooting on location in Eastern Europe. I went into pre term labor and told that I had to be awake for the whole procedure. It was one of the most horrific experiences I have ever gone through. I still have nightmares about it. I was alone and helpless. When I think about the fact that women might have to face abortions in even worse conditions than I did because of new laws, my stomach turns. I spiraled into one of the worst depressions of my life and had to work extremely hard to find my way out. I took time off of my career. I isolated myself for months and had to keep a strong face for my two amazing kids. I started gardening, eating healthier and going to the gym everyday because I didn’t want to jump into taking anti depressants unless I had tried every other alternative. Thank God I was able to find my way out of that personal hell without turning to medication, but the memory of what I went through and what I lost will be with me till the day I die. Abortion is a nightmare at its best. No woman wants to go through that. But we have to fight to make sure our rights are preserved to obtain a safe one if we need to. I never wanted to speak about this experience. But I cannot remain silent when so much is at stake. #prochoice #prochoicegeneration

Objavu dijeli Milla Jovovich (@millajovovich)

"Prije dvije godine prošla sam kroz spontani pobačaj. Bila sam trudna četiri i pol mjeseca. U to vrijeme smo snimali film u istočnoj Europi i meni su počeli trudovi. Rečeno mi je da moram biti budna tijekom cijele procedure. To je bilo jedno od najgorih iskustava koje sam ikad proživjela. Još imam noćne more o tome. Bila sam sama i bespomoćna", priznala je ova glumica. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara