Žene - najveća rastuća ekonomska sila

Žene - najveća rastuća ekonomska sila

Tekst: F.M.
Foto: AFP


NAJVEĆA rastuća ekonomska sila na svijetu nisu Indija ili Kina, nego žene, navodi CNN u reportaži o ulozi ljepšeg spola u globalnom ekonomskom poretku.

Žene će do 2014. godine zarađivati 18 bilijuna (tisuća milijardi) dolara godišnje, pet bilijuna više nego sada, po podacima Svjetske banke. To je gotovo više nego dvostruki iznos od predviđenog zajedničkog BDP-a Indije i Kine za istu godinu.

I, iako će žene do 2014. godine godišnje kontrolirati 28 bilijuna na tržištu potrošnje, kompanije još uvijek nisu, navodi se u reportaži, razvile adekvatnu strategiju za njihovim privlačenjem. To je posebno istinito za financijsku industriju, koja je najslabija u povezivanju sa ženama.

Potiču gospodarstvo

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istodobno, diljem svijeta sve je veći broj žena koje potiču gospodarstva svojih država. Primjerice, u Kini je unatoč globalnoj recesiji potrošnja porasla za 15 posto, i to najviše zbog žena mlađih od 35 godina.

Žene diljem razvijenog počinju zarađivati jednako puno, ako ne i više od muškaraca. U najrazvijenijem svjetskom tržištu, SAD-u, žene čine polovicu radnog stanovništva, a uskoro bi trebale i postati većinom. Ipak, još uvijek nisu postigle puno ravnopravnost. Rukovodeća mjesta i dalje su uglavnom rezervirana za muškarce, a žene zarađuju 77 posto plaća svojih muških kolega.

Banke propuštaju velik dio kolača

U zemljama u razvoju, pak, žene su te prema kojima je usmjerena većina financijskih programa namijenjenih spašavanju obitelji od siromaštva. Mali, kratkoročni zajmovi daju se gotovo isključivo ženama, jer studije pokazuju kako je kod njih puno veća vjerojatnost da će novac uložiti za dobrobit obitelji te, najvažnije, da će ga vratiti.

Jednako tako, navodi se podatak Svjetske banke o 300 milijardi dolara koje su prošle godine imigrantski radnici slali kućama. Točnije rečeno, imigrantske radnice, budući da je velik dio tog novca kućama poslao ljepši spol. Banke, koje još uvijek nisu spremne davati kratkoročne zajmove ženama, na ovom planu gube velik dio tržišnog kolača.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara