Žestoka konkurencija u Vladi: Kosor bira najnesposobniju kariku

Foto: Dragan Matić, Davor Pongračić, Željko Hajdinjak, Bruno Konjević, Jakov Prkić, Boris Kovačev, Željko Šop (Cropix)

IZJAVA Jadranke Kosor kako će neki ministri u njenoj Vladi izgubiti svoju poziciju uznemirila je do sada spokojne duhove u Banskim dvorima. Nakon što to nije uspjela ekonomska kriza, rekordan broj nezaposlenih, najava prosvjeda i referendum, ministri su se pokrenuli kada su čuli da će biti smjena među njima. No, ako kriterij za odlazak iz Vlade bude nesposobnost, možemo reći kako će utakmica prema izlaznim vratima iz Vlade biti vrlo neizvjesna. Pa, krenimo od ministarstva do ministarstva. 

IVAN ŠUKER - ministar financija. Najveći krimen za odlazak ministra financija nije čak ni činjenica da je zadužio ne samo našu djecu, nego i unuke, već priznanje kako zapravo ne čita Vladine dokumente i izvješća. To što je lijen nekako bismo mu i oprostili, no ne i činjenicu da je, unatoč svom neznanju, odlučivao o važnim odlukama za Hrvatsku. Rezultati se znaju. Tonemo sve dublje. Što sve Šuker nije znao ili se pravio da ne zna, nažalost, prema svemu sudeći, doznat ćemo tek za nekoliko godina. Uglavnom za Šukera vrijedi ona narodna: drži vodu dok majstori ne odu. To je zapravo Šukerov najveći adut za ostanak jer teško će se naći netko tko osim njega može krpati ovakve financije barem do izbora.  

DARKO MILINOVIĆ - ministar zdravstva i socijalne skrbi. Zanimljivo je kako Milinović poručuje javnosti da se treba žrtvovati i odricati za domovinu, a onda nakon toga pođe u svoj dom koji je ispao rastrošniji nešto što nam je najavio. Potrošio je uzaludno na cjepivo 15 milijuna kuna i još 3 milijuna kuna da bi ga uništio, a hvali se navodnom uštedom od 300 milijuna kuna na teret bolesnika, pardon bolnica. No vrhuhac je da ne čeka kraj reforme koju je pokrenuo već pokreće novu pa na kraju više i ne znamo koja je ovo reforma zdravstva u njegovu mandatu. O umjetnoj oplodnji da i ne govorimo. Milinović voli o sebi razmišljati kao o najjačoj karici u Vladi, posebice u teretani ili dok diže utege, no za sada može biti siguran. Nema rezultata, al' glavno da se radi. Makar nešto.  

ĐURO POPIJAČ - ministar gospodarstva. Trebao je biti motor gospodarskih promjena, glavna poluga Vladina gospodarskog plana za izlazak iz krize, a trenutno je umjesto rješenja za probleme postao najveći hrvatski problem. Ministra nema nigdje da povuče gospodarstvo, nema projekata Ministarstva gospodarstva za poticanje poduzetništva, a nude se trenutno samo projekti za krpanje rupa. Za sada nije donio ni jedan plan ili program koji bi bio njegov osobni projekt na jačanju gospodarstva i poduzetništva. U Popijača odavno upiru prstom kao u najgoreg ministra u Vladi iza Damira Bajsa, no Popijač je uvjeren da ga nova partijska knjižica HDZ-a za sada štiti, kao i izjava da su 720 tisuća potpisnika zahtjeva za referendum "nesvjesni tupani". Popijač bi se mogao prevariti u svojoj računici jer zapravo on jedini ne bi trebao znati tajne o svojim kolegama. Barem ne njih 42 kao njegov prethodnik. Em što je kratko, em što se ne čini kapacitetom za skupljanje i analiziranje takvih informacija. 


 
BOŽIDAR KALMETA - ministar mora, prometa i infrastrukture. U vrijeme kada je morao dati ostavku, Kalmeti takvo što nije padalo na pamet. Željezničke nesreće sa smrtnim posljedicama, udaranje broda u otok, odlazak čelništva HAC-a u zatvor i mnoge druge afere nisu ni okrznule vladajućeg bosa u Zadru. Njegovo ministarstvo vrvi korupcijskim aferama od državnih tvrtki pod njegovom jurisdikcijom pa do njegovih vozača, no uvijek je spreman za tribine i javne rasprave koje se bave antikorupcijskim programima. Transparentan je u borbi protiv korupcije sve dok se ne potegne njegova osobna odgovornost. Tada postaje opasan. Odavno je najslabija karika u Vladi, no to još uvijek nije garancija da je upravo on na listi za odstrel. 

BRANKO VUKELIĆ - ministar obrane. Već odavno svi bruje o groznom stanju u HV-u, totalnoj anarhiji i neadekvatnim uvjetima, no za Vukelića su to oduvijek bile zlurade bapske priče, pa je tako nakon sramote HV-a u Afganistanu kaznio informatora. Hrvatsko zrakoplovstvo je prepolovljeno nakon nesreće kraj Karlovca, a Vukelić nije pretjerano reagirao ni prije godinu i nešto kada su s tog istog MiG-a otpadali dijelovi. Za Vukelića nije bilo dovoljno upozorenje ni nesreća helikoptera u Vukovaru, a stigao se bahatiti i mostom koji vodi - nikamo. Točnije u pravcu njegova sela. Unatoč nizu slučajeva raspada u vlastitim redovima, Vukelić je prije nekoliko dana najavio oštru i brzu istragu oko toga tko je prevozio vojnim helikopterom SDP-ovce na jedan otok kraj Brijuna. To bi ga moglo spasiti. Uvijek je znao razlučiti bitno od nebitnog.  

PETAR ČOBANKOVIĆ - ministar poljoprivrede. Zanimljivo je kako je naša zemlja jedna od rijetkih gdje je uspješan ministar onaj koji smiruje prosvjede za koje je on sam kriv. Naime, seljaci su više puta izlazili na ulice, a samo su htjeli da im Čobanković ispuni ono što im je obećano u prethodnom prosvjedu kada ih je poslao kućama. U aferi meso Čobanković ne vidi ništa sporno, dodajući kako se on godinama hrani parizerom, hrenovkama i paštetom i nudeći svoje tijelo kao dokaz da je meso - zdravo. No, Čobankovićevo neznanje moglo bi ga spasiti i ostaviti u fotelji jer recimo da danas on nema pojma tko je ukrao žito iz Đakovštine. Štoviše, kaže kako ga to i ne zanima. Savršen za ovu Vladu.

MARINA MATULOVIĆ DROPULIĆ - ministrica zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva. Ona zna sve, a ne zna ništa i uvijek ima posrednika u škakljivim slučajevima. Tako je amenovala Varšavsku ulicu, a krivac je ispao Milan Bandić. Preko nje je išao i najsporniji od svih zakona, i to onaj o golfu, a predstavljao ga je ministar turizma Bajs. Ima dionice IGH, a o nužnosti mosta na Pelješcu govore premijerka Kosor i ministar Jandroković. Mutila je oko Šipana, a ispala je kriva zastupnica Dubravka Šuica. Za afere dok je bila gradonačelnica Zagreba platio je Zlatko Canjuga kojeg se dobro i ne sjeća. Kada smo kod sjećanja, mnogi su zaboravili i sanaciju azbesta u Vranjicu gdje je opet stradao jedan od fondova u nadležnosti njenog ministarstva. Poznavajući njen rad posljednjih godina, ne sumnjamo da će, ako prst Jadranke Kosor pokaže u njenom pravcu, na vrijeme izmaknuti. 

GORDAN JANDROKOVIĆ - ministar vanjskih poslova i europskih intergracija. U vrijeme dok svi pričaju o tome da Hrvatska samo što nije ušla u Europsku uniju, Jandroković šuti. Dok Kosor izbacuje datume okončanja pregovora, Jandrkovića nema na vidiku. U Zagrebu gdje je preuzeo HDZ ima ga još manje. Dok svi ispaljuju verbalne plotune prema Milanu Bandiću, Jandroković se skriva po službenim audijencijama sa stranim veleposlanicima. Ne, nije riječ o "strategiji uzmaka", niti o strateškoj odluci, već samo strogom poštivanju odluke i želje premijerke Kosor. Naime, kada je napravio incident sa Švicarcima kada im je poslao protestnu notu u vezi Marka Perkovića Thompsona, ništa ne radi a da njih ne pita prije toga. Sve dok Kosor i njenim ministrima ne dosadi biti Jandrokovićevi "mama i tata",  on je siguran.

BOŽIDAR PANKRETIĆ - ministar regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva. Da bi netko izgubio ministarstvo, prvo ga mora imati. Osim nekoliko svjedoka koji su ga vidjeli da sjedi za vrijeme sjednice Vlade, kao i jednog komunalca koji nije sasvim siguran da je vidio Pankretića da ulazi u zgradu Ministarstva, ne postoje dovoljno čvrsti dokazi da je Pankretić ministar.

DAMIR BAJS - ministar turizma. Još uvijek drži epitet najgoreg ministra u Vladi sa svojom legendarnom inicijativom da se hrvatski turizam može spasiti maturalcima na jadranskoj obali i da će u Hrvatskoj ljetovati Srbi kojih ima "kao Kineza". Ukoliko se do izbora ne dogodi opet neka nova vulkanska prašina, Bajs je sasvim siguran u svoju fotelju.

TOMISLAV IVIĆ i DAVORIN MLAKAR - Ministarstvo braniteljstva i međugeneracijske solidarnosti i Ministarstvo javne uprave. Kosor do sada nije priznala da je počinila ni jednu grešku od kada je naslijedila Ivu Sanadera. Kako sada stvari stoje, to neće priznati ni da je stave na muke. S obzirom na to da su Ivić i Mlakar njeni osobni izbori, teško ćemo gledati njihov odlazak jer bi to bio i njen osobni poraz. Ivića smo mogli kratko vidjeti "u akciji" kada se rješavao slučaj Registra branitelja i dva neuspješna uhićenja. Mlakar drži ministarstvo koje je do sada radilo samo na pripremama priprema. Bilo to za referendum kojeg će možda biti, a možda i neće, ili za registar državnih službenika koji još nismo ni ugledali. Rade i na pripremi pripreme novog teritorijalnog ustroja.  

RADOVAN FUCHS - ministar obrazovanja. Što reći o ministru koji samo dva puta godišnje jednostavno ne smije kiksati. To su, naravno, kraj i početak školske godine, a naš ministar uspio je do sada prilično sigurno kiksati u oba slučaja. Naravno, posebno se proslavio u slučaju upisa zaključnih ocjena. Kada je preskupi program e-matice kolabirao, Fuchs se požurio napasti nastavnike da su DDoS napadom srušili sistem. I to zbog lijenosti jer su požurili na odmore. Obrazloženje Fuchsa na razini je Milinovića koji je za manji broj slučajeva umjetne oplodnje optužio doktore jer je tada bilo njihovo vrijeme za odmore. No Fuchs nije Milinović. 

TOMISLAV KARAMARKO i DRAŽEN BOŠNJAKOVIĆ - ministar unutarnjih poslova i ministar pravosuđa. Poglavlje 23 Pravosuđe i ljudska prava pretpristupnih pregovora za ulazak Hrvatske u Europsku uniju blokirano je već godinu i pol dana. Iz Europske unije često dobivamo vrlo ozbiljne kritike na račun istraga koje vode prema nigdje i pravosuđa koje ne radi svoj posao. Umjesto ozbiljnog odgovora, Kosor se igra brojkama pa je tako odgovorila da su dva plus tri jednako pet, što je super. Dok je super Kosor na čelu države, a narod i dalje strpljiv u dugačkom redu na ispunjenje  zakona, a Josipović sve više zaboravlja na pravdu i ozbiljnu kritiku sustava, nema zime ni za Karamarka, a još manje Bošnjakovića. Kako i ne bi jer je njima kraj svih afera ipak bilo bitnije prebrojiti - referendumske potpise.   

BOŽO BIŠKUPIĆ - ministar kulture. Biškupić ovih dana doživljava "kopernikanski obrat". U svojem resoru znao je bez obrazloženja skidati ljudi s čelnih pozicija, a nakon što je Sanaderova sjena i sjene njegove supruge davno napustila Banske dvore, sada ih Biškupić bez obrazloženja vraća na svoja mjesta. Inače, Biškupić je vrlo kulturan ministar od kulture u kulturnoj zemlji kao što je Hrvatska pa je tako među svoje najveće uspjehe ubrojio i slučaj da je do sada nerazumljivog Keruma urazumio da smijeni Mucala s mjesta intendanta splitskog kazališta. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara