Židovska općina Zagreb: Spomeniku za šest milijuna Židova nije mjesto u Zagrebu

Židovska općina Zagreb: Spomeniku za šest milijuna Židova nije mjesto u Zagrebu
Foto: Hina

ŽIDOVSKA općina Zagreb (ŽOZ) zatražila je poništenje "sramotne" odluke o podizanju spomenika žrtvama Holokausta u Zagrebu jer smatra da se time želi prikriti istina o stradanjima Židova u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj (NDH).

U ŽOZ-u smatraju da se podizanjem spomenika žrtvama Holokausta želi prikriti prava istina o stradanjima Židova na području Nezavisne Države Hrvatske (NDH) te da se značaj i težina zločina nad više desetaka tisuća njihovih članova pobijenih temeljem rasnih zakona u periodu od 1941. do 1945. godine, želi umanjiti temom koja obuhvaća šest milijuna Židova pobijenih diljem svijeta.

Napominju da su sugerirali podizanje spomenika žrtvama Holokausta u NDH kojim bi se izrazio pijetet stradalima na ovim prostorima te kako bi podržali i podizanje spomenika svim žrtvama rasnih zakona NDH, Romima, Srbima i Židovima, antifašistima te protivnicima ustaškog režima.

"Spomeniku za šest milijuna Židova nije mjesto u Zagrebu"

"Spomeniku za šest milijuna Židova nije mjesto u Zagrebu i Hrvatskoj jer isti već egzistira u Berlinu. Pojedine su europske zemlje, uvažavajući ovu činjenicu, obilježavale stradanja Židova na svojem teritoriju spomenicima i memorijalima, uvijek i bez iznimke uz pristanak i suradnju lokalne židovske zajednice", navodi ŽOZ tražeći uvažavanje njihova stava i ukidanje, po njihovom mišljenju, sramotne odluke Gradske skupštine. 

U dopisu upućenom predsjedniku zagrebačke Gradske skupštine Dragi Prgometu, predsjednik ŽOZ-a Ognjen Kraus izrazio je protivljenje podizanju spomenika, priopćila je Židovska općina Zagreb navodeći da se ta odluka nikako nije trebala donijeti bez uvažavanja njihovog mišljenja.

"U nekoliko smo navrata vodili na temu spomenika razgovore s gradonačelnikom Zagreba Milanom Bandićem koji je obećao suradnju i uvažavanje našeg stava, a s protivljenjem ovoj ideji upoznali smo na sastanku predsjednika vlade RH", kažu u Židovskoj općini Zagreb.

Podsjećaju također da su o tome objavili i nekoliko priopćenja iz kojih je jasno vidljivo neslaganje te najveće udruge Židova u Hrvatskoj.

Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine odlučili su na sjednici 4. lipnja da će Grad Zagreb u Branimirovoj ulici, pokraj Glavnog kolodvora, podići Spomenik žrtvama Holokausta, autora Dalibora Stošića i Krešimira Rogine, kao gestu sjećanja na šest milijuna Židova stradalih u Holokaustu s porukom da se prošlost ne ponovi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara