Zika virus ne uzrokuje samo mikrocefaliju, studija otkrila novu tešku posljedicu

Zika virus ne uzrokuje samo mikrocefaliju, studija otkrila novu tešku posljedicu

Foto: Hina

MIKROCEFALIJA, sindrom pri kojem je glava bebe manja od prosječne, već je dobro poznata posljedica opasnog zika virusa. Ipak, nova je studija otkrila cijeli novi popis stanja koje zika može uzrokovati kod djece. Jedna od posljedica je i artrogripoza, ukočenost zglobova kod djece.

Zglobovi djece koja boluju od tog stanja imaju cilindrični oblik, srastaju te djetetu onemogućavaju kretanje. Brazilski znanstvenici upozorili su kako artrogripozu treba staviti na popis posljedica koje se javljaju kod novorođenčadi koja su bila izložena zika virusu. Donedavno je to bila bolest koja se javljala kod jedne od tri tisuće beba. Do prošle godine nije se povezivala s majčinim virusnim infekcijama.

Novija su istraživanja pokazala da je nedavno u Brazilu rođeno sedmoro djece s artrogripozom. Voditeljica istraživanja Vanessa van der Linden naglasila je kako postoji cijeli niz posljedica koje se mogu javiti kod djeteta koji su rođeni s normalnim opsegom glave, poput vizualnih ili slušnih oštećenja. Djeca kod koje je dijagnosticirana artrogripoza bila si testirana i na rubeolu, toksoplazmozu, siflis, HIV, citomegalovirusnu infekciju i svi testovi bili su negativni.

Razne deformacije

Sva su djeca imala deformirane prste, zglobove kontraktirane u koljenima u rukama. Ipak, znanstvenici su otkrili na koji način zika utječe na navedene deformacije. Vjeruju, naime, da zika virus ulazi u živčani sustav fetusa, gdje uništava moždane stanice, ostavljajući naslage kalcija u mozgu.

"Ovo je nova bolest, i treba nam vremena kako bismo pratili pacijente i bolje razumjeli i otkrili sve posljedice zika virusa", naglasila je van der Linden.

U izvješću američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti još u siječnju ove godine zabilježeno je da od 35 djece, čije su majke živjele ili su posjetile područja zaražena zika virusom, četvero djece je imalo artrogripozu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara