Parlament Zimbabvea počeo sjednicu o razrješenju predsjednika Mugabea

Parlament Zimbabvea počeo sjednicu o razrješenju predsjednika Mugabea
Foto: Hina
 
PARLAMENT Zimbabvea u utorak poslijepodne počeo je zasjedanje razmatranjem zahtjeva za razrješenjem predsjednika Roberta Mugabea, koji zemlju vodi 37 godina, javlja AFP.
 
Predsjednik Nacionalne skupštine Jacob Mudenda je pred zastupnicima dvaju parlamentarnih domova rekao da smatra da je taj zahtjev prihvatljiv.
 
"To izglasavanje povjerenja je bez presedana u povijesti Zimbabvea od njegove nezavisnosti 1980. godine", naglasio je.
 
Predsjednik i Luđakinja Zimbabvea izbačeni iz stranke
 
Stranka na vlasti ZANU-PF odlučila je pokrenuti proceduru svrgavanja šefa države koji uporno odbija pozive na ostavku nakon vojnog udara u noći između 14. i 15. studenoga.
 
Tijekom hitnog sastanka u nedjelju vladajuća zimbabveanska stranka ZANU-PF smijenila je s dužnosti čelnika stranke Mugabea (93) i iz svojih redova isključila njegovu suprugu Grace Mugabe.
 
Prema članku 97 zimbabveanskog ustava, Nacionalna skupština i Senat mogu običnom većinom pokrenuti proceduru razrješenja predsjednika. Formirano je istražno povjerenstvo koje će sastaviti rezoluciju svrgavanja, koja bi trebala dobiti dvije trećine glasova.
 
Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz Zimbabve, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: Zimbabve. 
 
Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara