Živi zid otkupit će jagode od proizvođača i podijeliti ih građanima

Živi zid otkupit će jagode od proizvođača i podijeliti ih građanima

Foto: Žarko Bašić/ Pixsell (domaći proizvođači jučer su u znak prosvjeda dijelili jagode)

IZ ŽIVOGA zida izvijestili su da će otkupiti određenu količinu jagoda po cijeni koju proizvođači sami odrede i kupljene jagode podijeliti građanima, domovima i školama, a pozivaju i sve ostale stranke da im se pridruže u toj akciji.

"Ako netko i taj projekt smatra populizmom, vjerujemo da u ovom slučaju nitko ne bi imao ništa protiv populističkog poteza otkupa i podjele jagoda", ističu u priopćenju.

U saboru ima dvadesetak stranaka, mnoge od njih imaju milijune, a Živi zid je, kažu, vjerojatno ona s najmanjim prihodima.

"Ipak, spremni smo pomoći, nadamo se da su i svi ostali. Zamislimo da umjesto jedne stranke i nekoliko tona, jagode kupi 20 stranaka po nekoliko tona. Na kraju, stranke novac dobivaju od građana, pa je red da se dio novca građanima i vrati.

Velika je razlika između 5 tona i 200 tona jagoda. Možemo usrećiti mnoge vrtiće, domove i umirovljenike, a ponajviše proizvođače koji su cijelu godinu ulagali vrijeme, trud i novac", poručili su iz Živog zida.

Male proizvođače, kao i domove koji trebaju domaćeg voća, također su pozvali da im se jave.

Iz Živog zida upozorili su i na pogrešnu monetarnu politiku i nerealan tečaj zbog čega je, kako smatraju, uvozna roba konkurentnija od domaće proizvodnje, kao i na činjenicu da je Hrvatska od 1. srpnja 2013. izgubila više od 23.000 OPG-ova.

Takva praksa će se nastaviti, tvrde iz Živog zida, "dok su na vlasti džepari, a ne državnici".

Podsjetimo, domaći uzgajivači jagoda jučer su besplatno dijelili jagode u znak protesta jer tvrde da trgovački lanci uvoze jagode iz inozemstva dok njihove domaće propadaju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara