Zna o ubojstvu novinarke? Bivši šef ureda malteškog premijera pušten na slobodu

Zna o ubojstvu novinarke? Bivši šef ureda malteškog premijera pušten na slobodu
Foto: EPA

MALTEŠKA je policija priopćila da je na slobodu pustila Keitha Schembrija, bivšeg predstojnika ureda premijera, koji je uhićen zbog ispitivanja u vezi s ubojstvom protukorupcijske novinarke Daphne Caruane Galizije 2017.

Schembri je dao ostavku kao predstojnik ureda premijera Josepha Muscata nakon što ga je osoba obuhvaćena istragom, poslovni čovjek Yorgen Fenech, uplela u ubojstvo autobombom.

"Policija u ovoj fazi ne vidi razlog za zadržavanje g. Schembrija u pritvoru", rekli su u priopćenju.

Puštanje na slobodu došlo je istodobno dok je Fenech, još uvijek u pritvoru i pod velikom policijskom pratnjom, otišao na sud da podnese ustavni zahtjev da ga predsjednik pomiluje.

Njegovi su odvjetnici uručili pismo predsjedniku Georgeu Velli službeno objavivši kako Fenech može pružiti informacije u vezi s predstojnikom ureda Schembrijem, bivšim ministrom turizma Konradom Mizzijem, ministrom gospodarstva Chrisom Cardonom i drugim ljudima "bliskima premijeru".

Odvjetnici su istaknuli kako se predsjedničko pomilovanje daje po preporuci vlade te da je vlada tu svoju ovlast delegirala premijeru.

"Budući se u ovom slučaju radi o osobama vrlo bliskima premijeru, ne bi premijer ili član njegove vlade trebao davati takvu preporuku", rekli su.

"Yorgen Fenech ima pravo da njegov zahtjev bude razmotren bez intervencije osoba koje možda imaju interes da pomilovanje ne bude odobreno."

Odvjetnici su isto tako pozvali na udaljavanje glavnog istražitelja Keitha Arnauda tvrdeći kako je blizak Keithu Schembriju, koji ima interes spriječiti Fenecha da ga uplete u slučaj. Sud će zahtjev razmotriti u petak.

Vlada je u četvrtak održavala večernju sjednicu. Nikakav službeni razlog nije dan, ali malteški mediji kažu da ministri vjerojatno razmatraju Fenechov zahtjev za pomilovanje. 

Premijer Jospeh Muscat već je odobrio davanje pomilovanja Melvinu Theumi, kojega se sumnjiči da je bio posrednik u organizaciji ubojstva.

Caruana Galizia je ubijena autobombom 16. listopada 2017. Trojica muškaraca očekuju suđenje za aktiviranje bombe.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara