Znaju li Kinezi uopće što se događa u Hong Kongu?

Znaju li Kinezi uopće što se događa u Hong Kongu?
Foto: EPA

JUČERAŠNJI prizori u Hong Kongu i Kini, iako se formalno radi o istoj zemlji, nisu mogli biti u većem kontrastu.

Dok su na Trgu Tiananmen u Kini tisuće izvođača sudjelovale u  spektakularnoj ceremoniji povodom 70. obljetnice osnutka Narodne Republike Kine, u Hong Kongu je vladao kaos. Prosvjednici su ponovo masovno izašli na ulice, paleći vatre, vandalizirajući stanice podzemne željeznice i vladine zgrade i sukobljavajući se s policijom diljem ovog velegrada. 

Policija je suzavcem i vodenim topovima rastjerivala prosvjednike, od kojih je više od stotinu ozlijeđeno, a više od 180 uhićeno. No iako je na ulice Hong Konga poslano 6 tisuća policajaca, koji se već mjesecima bore sa sve radikalnijim prosvjednicima, nisu uspjeli kontrolirati nerede. Prosvjedi su većinom bili mirni, ali manje demonstracije na margini one glavne postale su nasilne.

>> Komunistička Kina slavi 70 godina, na ulicama pokazali moćno oružje

U Hong Kongu kaos, policija prvi put upucala prosvjednika 

A prvi put u 17 tjedana od početka masovnih prosvjeda, u kojima je na vrhuncu sudjelovalo gotovo 2 milijuna prosvjednika, policija je upotrijebila vatreno oružje s pravim mecima protiv prosvjednika. Jedan prosvjednik je ustrijeljen u prsa iz neposredne blizine, nakon što je više prosvjednika okružilo i napalo nekolicinu policajaca.

Ustrijeljeni 18-godišnji prosvjednik je u stabilnom, ali kritičnom stanju. Povjerenik za ljudska prava Hong Konga, Law Yuk-kai, rekao je da je vidio snimku incidenta i da je korištenje vatrenog oružja od strane policajca bilo "neprimjereno", prenosi South China Morning Post. "Policajac je trebao deeskalirati situaciju umjesto da povećava nivo opasnosti."

Ovaj kontrast nije bio slučajan. Vođe prosvjeda za veću demokraciju imali su za cilj pridobiti međunarodnu pozornost na 70. obljetnicu osnutka Narodne Republike Kine te osramotiti vodstvo Komunističke partije, na čelu s Xi Jinpingom, koje je htjelo svijetu odaslati poruku kineske ujedinjenosti i snage. 

U Kini građani uživali u vojnoj paradi i proslavi, uz strogu cenzuru medija i interneta

No kako piše CNN, kineski građani koji su jučer uživali u proslavi i vojnoj paradi činili su se potpuno nesvjesni drame koja se odvija u Hong Kongu.

Ova naizgled paradoksalna situacija jasnija je ako uzmemo u obzir da je kontinentalna Kina izložena strogoj cenzuri na internetu, s kontroliranim državnim medijima koji su više posvećeni partijskoj propagandi nego informiranju. A na 70. obljetnicu osnutka države to je bilo još izraženije nego inače. 

Kinezi su izašli na ulice jučer navečer, ali ne na prosvjede kao njihovi sunarodnjaci u Hong Kongu, nego kako bi bolje vidjeli vatromet iznad Tiananmena. 

Naravno, gotovo je nemoguće utvrditi do koje su mjeri građani Kine zaista upoznati s onim što se događa u Hong Kongu i što zaista misle o tim prosvjedima. U ovoj sve bogatijoj, ali duboko autoritarnoj državi dovoljno je izgovoriti ili napisati krivu riječ da se upadne u nevolje s vlastima. 

Na ekranima u Kini, bilo televizijskim ili onim na mobitelima, ponosno lice predsjednika Xija izmjenjivalo se s prizorima tenkova i izvođača na paradi. Ako nisu emitirali snimke s vojne parade, kineski televizijski kanali puštali su emisije na kojima se hvalilo uspjehe kineskog režima. 

Kad je CNN, koji se emitira u Kini, počeo prenositi vijesti o prosvjedima u Hong Kongu, ekrani su se brzo zacrnili. Cenzori su naprosto isključili prijenos. 

Društvene mreže pune ponosa i patriotizma

Poruke na glavnoj kineskoj društvenoj mreži Weibo, alternativi zabranjenom Twitteru i Facebooku, također su bile pune patriotizma i ponosa. Komentari su bili ili nekritično pozitivni ili apolitični, vezani za samu paradu. Negativnih nije bilo.

Čak i komentari o Hong Kongu bili su filtrirani tako da odaju dojam da i taj grad-država jednako entuzijastično sudjeluje u slavlju. "Trending" su bile priče o hongkonškim domoljubima koji su slavili na ulicama ili izvjesili kineske zastave na čuvenoj planini Lavlja stijena. 

Službeni državni podatak da je čak 1,2 od 1,3 milijarde Kineza gledalo prijenos parade dovoljno govori o tome kako Kinezi zdušno stoje iza svog režima - ili bar da taj isti režim želi stvoriti takvu predodžbu. A poruka građanima je bila jasna, piše CNN-ov dopisnik Ben Westcott iz Kine: vi ste dio ponosne i moćne nacije koja tek zauzima svoje mjesto na svjetskoj pozornici. 

Hong Kang, 23-godišnji marketinški radnik iz grada Hangzou, rekao je Westcottu da su prosvjedi u Hong Kongu "beskorisni". Kad mu je ovaj rekao da je netko ustrijeljen na tom prosvjedu, odgovorio je: "Neće dobro završiti ako se borite s velikom Kinom."

Vjeruje li to zaista ili govori ono što misli da mora? Teško je reći.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara