Znanstvenici otkrili čestice plastike u ljudskom izmetu

Znanstvenici otkrili čestice plastike u ljudskom izmetu
Ilustracija: EPA

ZNANSTVENICI su otkrili do devet različitih vrsta plastike u izmetu svake osobe koja je sudjelovala u istraživanju provedenom u Europi. U prosjeku je pronađeno 20 čestica mikroplastike na svakih 10 grama izmeta. Ovo otkriće sugerira da mikroplastiku u organizam unosimo prehranom, piše Independent. 

Čestice koje su najčešće zabilježene su polipropilen i PET, odnosno polietilen tereftalat. Sve osobe koje su sudjelovale u istraživanju u tjednu prije testiranja izmeta vodile su dnevnik koji je dao uvid u to na koje su sve načine mogli biti izloženi plastici. 

Velika izloženost plastici

Tako se pokazalo da su svi bili izloženi plastici konzumiranjem hrane umotane u plastični omot ili pak pijenjem iz plastičnih boca.

Plastika u probavnom sustavu može dovesti do slabljenja imuniteta te pomoći prijenosu toksina i štetnih virusa, smatraju stručnjaci, javlja Independent. 

Glavni istraživač u ovoj studiji, dr. Philipp Schwabi s Medicinskog sveučilišta u Beču, poručio je kako je glavno pitanje što ovo otkriće znači za ljude. 

"Posebno za one koji pate od gastrointestinalnih bolesti", rekao je.

Dodao je i kako su ista testiranja provedena kod životinja te kako je kod njih najveća koncentracija plastike zabilježena u crijevima, no u isto vrijeme je podsjetio i kako najmanji komadi mikroplastike mogu proći do krvotoka, limfe te čak i jetre. 

"Sada prvi put imamo dokaz o mikroplastici u ljudima. Trebamo nastaviti istraživanja kako bismo shvatili što ovo znači za naše zdravlje", dodao je. 

U studiji je sudjelovalo osam osoba, po jedna iz Velike Britanije, Finske, Italije, Nizozemske, Poljske, Rusije i Austrije. Nitko od njih nije bio vegetarijanac, a svi su konzumirali morsku ribu. 

Mikroplastika je čak i u pivu?

Istraživači su poručili da jednom kada plastika dospije u ocean, konzumiraju je morske životinje, a velike količine mikroplastike otkrivene su u tunjevini, jastozima i škampima. 

Smatra se i kako se hranu plastikom zagađuje preko procesa pakiranja, poručuju istraživači čija su otkrića predstavljena na Tjednu UEG-a, najvećem gastroenterološkom skupu stručnjaka u Europi. 

Profesor Alistair Boxall, koji je stručnjak za okoliš sa Sveučilišta u Yorku, poručio je kako ga ova otkrića ne iznenađuju. "Mikroplastika je u vodi iz slavine, vodi u bocama, ribama, pa čak i pivu. 

Osim plastike, izloženi smo i česticama prašine iz naših domova, materijalima za pakiranje hrane te plastici iz plastičnih boca. Stoga je neizbježno da barem dio toga dospije u naša pluća i probavni sustav", zaključio je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara