Liječnici poručili Katoličkoj crkvi: Dozvolite časnim sestrama kontracepcijske pilule

Ilustracija: Arhiva

AUSTRALSKI liječnici dr. Kara Britt i Roger Short nakon provedenog istraživanja su poručili Katoličkoj crkvi da bi trebali časnim sestrama dozvoliti uzimanje kontracepcijskih pilula kako bi se smanjio rizik od raka.

Žene koje nemaju djece, uključujući i časne sestre, žive s većim rizikom obolijevanja od ovarijskog raka, raka maternice i raka dojke, od onih žena koje su rodile djecu. Otkriveno je kako kontracepcijske pilule smanjuju mogućnost pojave ovarijskog raka i raka maternice, piše Live Science. 

"Katolička crkva zabranjuje sve vrste kontracepcije"

"Katolička crkva zabranjuje sve vrste kontracepcije, kako je napisao papa Pavao VI. u dokumentu Humanae Vitae 1968. godine", napisali su znanstvenici u komentaru objavljenom u Lancetu. No, u dokumentu stoji i da Crkva ne zabranjuje lijekove koji imaju kontraceptivni učinak, ako su oni neophodni za liječenje bolesti. Na temelju toga australski liječnici smatraju kako bi Katolička crkva trebala dozvoliti slobodno korištenje kontracepcijskih pilula za 95 tisuća svojih časnih sestara.

Objasnili su da žene koje nisu rodile imaju više menstrualnih ciklusa, od onih koje su rodile te da to povećava rizik od raka. Rađanje u mlađoj dobi, rađanje više djece i dojenje smanjuje rizik od raka. 12 posto je manja mogućnost umiranja od raka kod žena koje uzimaju kontracepcijske pilule. Rizik od razvijanja ovarijskog i endometrijskog raka pada za oko 50 do 60 posto kod žena koje koriste pilule. Nema dokaza da kontracepcijske pilule smanjuju rizik od raka dojke.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara