Znate li zašto se brodogradilište Treći maj tako zove?

Znate li zašto se brodogradilište Treći maj tako zove?
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

NA današnji dan 1945. godine partizanske jedinice, nakon višednevnih krvavih borbi, oslobodile su Rijeku. Rijeka je tako nakon nekoliko desetljeća, jer je u pregovorima nakon Prvog svjetskog rata pripala Italiji, napokon postala dio Hrvatske. 

Partizani su tog 3. svibnja ušli u prilično razorenu Rijeku. Kao snažno njemačko uporište, Rijeka i Sušak tijekom 1944. i 1945. godine pretrpjeli su snažna saveznička bombardiranja. Još veća razaranja načinili su Nijemci bježeći pred jedinicama Četvrte armije. U bijegu su minirali mostove, ceste, željezničke pruge, luku te sve ono što bi moglo pomoći partizanima u napredovanju.

Iako se radi o posljednjim danima Drugog svjetskog rata, kad je bilo i više nego jasno da je Njemačka izgubila rat, bitka za Rijeku bila je krvava. Prethodile su joj višetjedne borbe na prilazima gradu, a u borbama su poginule tisuće ljudi. Borbe su trajale od 21. travnja, a sva borbena djelovanja prestala su 7. svibnja, kad se 97. korpus njemačke vojske predao.

Tri godine nakon oslobođenja riječko brodogradilište je preimenovano u Treći maj. Dakle, danas posrnulo brodogradilište ime je dobilo po datumu oslobođenja Rijeke od fašista u Drugom svjetskom ratu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara