"Zolja" izručena BiH: Tereti se za brojne zločine nad Hrvatima u BiH

Screenshot: Youtube

NA OSNOVU zahtjeva Tužilaštva BiH i drugih pravosudnih institucija BiH iz SAD-a je vlastima BiH izručena Rasema Handanović, zvana Zolja. 

Osumnjičena je s Međunarodnog aerodroma u Sarajevu proslijeđena u pritvor te će biti predana nadležnom tužitelju Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, javlja Sarajevo-x.

39-godišnja Rasema je u travnju ove godine uhićena u Oregonu zbog ratnih zločina nad Hrvatima u Bosni i Hercegovini, nakon čega joj je određen pritvor do saslušanja u lipnju.

Bosanskohercegovačke Nezavisne novine tada su pisale da su u SAD-u, neposredno prije 18. godišnjice zločina nad Hrvatima u mjestu Trusina, uhićeni Rasema Handanović, zvana Zolja, te 39-godišnji Esin Džeko, bivši pripadnici specijalne jedinice "Zulfikar" Armije RBiH.

Sudjelovali u ubojstvima 22 Hrvata

Nezavisne novine pišu da uhićene terete za ratni zločin u selu Trusina u općini Konjic, gdje je 16. travnja 1993. ubijeno 22 Hrvata, od čega čak 19 civila, među kojima tri žene i dvoje novorođenčadi.

Među ubijenima su i tri pripadnika HVO-a, koji su čuvali selo te se prije smrti mirno predali. Handanović je, prema svjedočenjima, bila posebno okrutna te i sama ubijala. Navodno je ustrijelila jednu ženu i stariji bračni par u dobi od 65 do 70 godina.

Htjela zapaliti zarobljenike, ali je njeni vojnici nisu poslušali

"Ta žena je zapovijedala, nju su svi slušali. Poslije napada na selo rekla je da nas preživjele odvedu u jednu kuću, poliju benzinom i zapale, ali među vojnicima nije bilo ljudi koji su to htjeli napraviti", posvjedočila je, među ostalima, jedna preživjela Hrvatica.

Navodi se i da je Handanović sudjelovala u streljačkom vodu koji je pogubio nenaoružane hrvatske vojnike i civile, te da je nakon strijeljanja prilazila polumrtvima i pucala im u glavu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara