Zrak u Sarajevu je opasan

Zrak u Sarajevu je opasan
Foto: EPA

VLADA Sarajevske županije u utorak navečer je naložila provedbu mjera čiji je cilj smanjiti onečišćenje zraka u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, no uz niz preporuka uvedena je tek jedna restrikcija, a to je zabrana prometovanja kroz središte grada vozilima koja ne ispunjavaju ni minimalne ekološke standarde.

Tri dana nakon što su u Sarajevu izmjereni alarmantni razmjeri onečišćenja zraka, županijska je vlada reagirala tako što je proglasila stanje "upozorenja" građanima čije je zdravlje izravno ugroženo enormnim koncentracijama čestica prašine te otrovnih plinova u zraku zbog kojih je glavni grad BiH proglašen najzagađenijim na svijetu.

Pozivaju ljude da smanje kretanje na otvorenom

Preporuke lokalnih vlasti stanovništvu su da "svojim aktivnostima ne doprinose daljem onečišćenju zraka" te da smanje kretanje na otvorenome.

Toplanama je također dana preporuka da smanje temperaturu toplotne energije koju proizvode, a policiji naputak da pokuša ubrzati protok vozila kroz središte grada.

Zabrana prometovanja uvedena je samo za stara vozila koja ne ispunjavaju ni minimalne ekološke standarde.

Prema podacima koji su bili dostupni u večernjim satima kvaliteta zraka u Sarajevu bila je na razini "vrlo nezdravoga" po indeksu AQI  američke Agencije za zaštitu okoliša (EPA), odnosno na razini 208.

U jutarnjim je satima taj indeks bio veći od 380 što je unutar skale koja stanje kvalitete zraka opisuje kao "opasno".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara