Zrak u Zagrebu je danas najzagađeniji na svijetu

Zrak u Zagrebu je danas najzagađeniji na svijetu
Foto: iqair.com

PREMA švicarskoj stranci IQ Air, koja uspoređuje kvalitetu zraka u svijetu, zrak u Zagrebu danas poslijepodne bio je najzagađeniji na svijetu.

Na stranici Hrvatskog zavoda za okoliš i prirodu vidljivo je da je jako loša kvaliteta zraka zabilježena i u Osijeku, Zoljanu kraj Našica, Sisku i Kopačkom ritu.

Vjetar je onečišćenje u Zagrebu donio iz Osijeka

Kontaktirali smo načelnicu sektora za kvalitetu zraka pri DHMZ-u, dr. Cleo Kosanović koju smo zamolili za komentar ovih očitanja.

“Uzrok ne znamo, primijetili smo da oko 10 ujutro u Osijeku je bila jako velika koncentracija onečišćenja letećim česticama i da je vjetar to polako nosio prema Zagrebu pa smo u 15 sati izmjerili najveće koncentracije u Zagrebu. To su leteće čestice koje su prelazile pet do šest puta od normalne vrijednosti”, rekla nam je.

Pitali smo je i kakvo je stanje sa štetnim plinovima u zraku.

“Plinovi su u normalnim koncentracijama”, dodala je.

Za kraj je poručila kako su popodne očitanja polako postala bolja. “Polako se počinje smanjivati i to znači da se to vjetrom nosi dalje i da se razrjeđuju, što je svakako pozitivno”, rekla je.

“U Dugavama je bila jako visoka koncentracija u 15 sati je bila 402 mikrograma po kubnom metru a sada su 392 mikrograma po kubnom metru”, zaključila je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara