Žrtva splitskog pedofila: Nadbiskup mi je rekao da začepim nos i duboko zaronim

Žrtva splitskog pedofila: Nadbiskup mi je rekao da začepim nos i duboko zaronim
Foto: Index

VRHOVNOM sudu ni dva mjeseca nisu dovoljna za odluku o tome gdje će se nastaviti suđenje u sporu jedne od žrtava fra Gracijana Gašperova, splitskog svećenika pedofila, protiv Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca, Splitsko-makarske nadbiskupije i samog svećenika. Muškarac kojeg je u listopadu 1997. kao petnaestogodišnjaka Gašperov seksualno zlostavljao u samostanu svetog Frane, podnio je tužbu splitskom Općinskom sudu u prosincu prošle godine, no sud je 7. veljače zatražio od Vrhovnog suda da suđenje prebaci drugdje. Kako nam je rekao Željko Pajalić, glasnogovornik Vrhovnog suda, spis su dobili 13. veljače, ali još nisu ništa odlučili, iako bi to trebalo učiniti "što prije". Kada točno, nije poznato.

Zašto splitski sud ne želi suditi u ovom predmetu?

Pitali smo splitski Općinski sud zašto njegovi suci ne žele suditi u ovom predmetu. Stigao nam je ne baš najodređeniji odgovor kako je "sud u navedenom postupku dana 7. 2. 2019. donio rješenje da se pripremno ročište zakazano za dan 9. 5. 2019. neće održati jer je sud, s obzirom na okolnosti slučaja i postupanje samog tužitelja, odlučio zatražiti od Vrhovnog suda da kao stvarno nadležni sud u ovom postupku odredi drugi sud, smatrajući da bi se time otklonila svaka sumnja u objektivnost suđenja, a sve vezano za postupanje i ponašanje tužitelja u postupku, prebivalište i sjedište stranaka i svih drugih okolnosti u pogledu tog postupka".

U kraćem razgovoru za Index tužitelj negira da je sumnjao u nepristranost sutkinje.

"Ja u ženu uopće ne sumnjam, napravili su mi problem“, ističe 37-godišnjak koji nakon zlostavljanja desetljećima vuče psihičke traume, o čemu svjedoči opsežna liječnička dokumentacija, a nije ni situiran pa će mu putovanja na sudske rasprave u drugi grad predstavljati i financijski problem.

Gašperov je "kažnjen" iznimno blago 

Riječ je o jednom slučaju iz velike pedofilske afere koja je prošle godine potresla Crkvu u Hrvatskoj, a okončana je vrlo blago – "laiciziranjem" Gašperova nakon što je crkvenom istražitelju priznao da je u splitskom samostanu sv. Frane seksualno napadao momke. U praksi, svećenik sada živi u jednom dalmatinskom mjestu, navodno kod rodbine. Kazneni postupak protiv njega nije pokrenut jer su navodno svi slučajevi pali u zastaru, premda postoje indicije da je žrtve napadao sve do kraja 2017. godine.

Naš sugovornik odlučio je zatražiti novčanu odštetu iako mu ona "ne može nadoknaditi život, ali mi može omogućiti psihoterapiju da ne mislim na to. Oni ne mogu platiti lijekove koje pijem od 15. godine. I pit ću ih i dalje."

Žrtva pedofila: Nadbiskup se pokajao kad je stisnut pred zid

Inače, po izbijanju afere, splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić javno je izrazio kajanje.

"On se pokajao kad je stisnut pred zid, kad je jedna od žrtava tvrdila da je od 2003. godine znala za pedofila. Kad je rekao da prigiba glavu, traži oprost i da se želi susresti sa žrtvama, ja i još jedna žrtva smo preko jednog svećenika došli do njega", ispričao je naš sugovornik, žrtva fratra pedofila.

Tri susreta s Barišićem – prvi u jednoj župnoj crkvi i dva u Biskupskoj palači - nisu mu, međutim, dala ni duhovnu utjehu, ni nadu da bi skoro mogao dobiti bilo kakvu odštetu od Crkve. Posebno ga je ogorčilo što mu je na zadnjem razgovoru nadbiskup preporučio da "začepim nos, duboko zaronim i sve će brige nestati. Ja sam ostao izvan sebe jer on se smijao i shvatio moj očaj kao zajebanciju. Ja sam mu na to rekao – bome, ja sam dugo na dnu, vrime je da izronim", ističe ogorčeno.

Prema navodima iz tužbe, svećenik ga je kao 15-godišnjaka u listopadu 1997. godine pozvao "da mu pomogne spustiti sviće (ili cviće, jer nije jasno čuo). Kako je tužitelj bio malog rasta, stavio mu je stolicu da se popne, a onda je vidio da tu nema svića." Svećenik ga je potom zgrabio, privio uz sebe, jednu mu ruku uvukao u međunožje, a drugom mu stezao vrat i pritom "radio pokrete seksualnog čina i na kraju jako uzdahnuo, a zatim pustio".

Druga žrtva fra Gracijana: Nisam mogao doći sebi nakon razgovora s nadbiskupom

Nešto kasnije zatražio je psihijatrijsku pomoć. Još uvijek se liječi.

Njegove dojmove o razgovorima s nadbiskupom potvrdio nam je i drugi sudionik, još jedna žrtva fra Gracijana:

"Ti razgovori su po meni bili isprazni jer Barišić je pričao nekakve priče, međutim, on se nikako nije doticao našeg problema. On je sve nešto općenito govorio, pričao o nekim drugim stvarima, samo ne o našem problemu. Pričao je nekakve priče kako puno troši vremena, kako mora organizirati susret koji se tada događao dok smo bili s njim, kao da je izbjegavao govoriti o našem problemu. Sve je nešto općenito govorio, čak kao da je provocirao. Jedanput je rekao 'ajte malo okupajte se u moru', a njemu je rekao 'ajde ti malo samo stavi glavu u more i zaroni i vidjet ćeš kako će ti biti bolje', nešto u tom smislu. Ja nisam moga doći sebi. Treba nam konkretna pomoć, on govori da treba zaroniti", priča ovaj muškarac koji nema volje ni snage za pokretanje sudskog postupka.

Evo što kažu u Nadbiskupiji

Konačno, dobili smo odgovore iz Nadbiskupije. Pitali smo ih jesu li obeštetili žrtve, što su poduzeli u cilju njihove zaštite te smo ih zamolili za komentar primjedbe da u razgovorima sa žrtvama nadbiskup ne pokazuje dovoljno razumijevanja. Slijede odgovori:

"Nadbiskupija dosad nije obeštetila žrtve bivšeg franjevca iz Samostana sv. Frane na Obali. Bivši franjevac je bio član Provincije franjevaca konventualaca i pod upravom svojih redovničkih poglavara. Jedna od žrtava je pokrenula sudski spor koji je u tijeku. Odmah po prijavi, Nadbiskupija je zabranila djelovanje u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji (tzv. suspenzija) bivšem franjevcu i pokrenula predistražne radnje i cijelo vrijeme surađivala s Državnim odvjetništvom. Po završetku toga procesa, sva je dokumentacija proslijeđena nadležnim tijelima Svete Stolice. Preko Provincije franjevaca konventualaca smo dobili obavijest da je bivši franjevac sveden na laički status. Nadbiskup se javno ispričao zbog slučaja i zamolio oproštenje od žrtava jasno iznijevši svoj stav. Više se puta sa žrtvama i susretao u otvorenom razgovoru. Ponovio im je žaljenje i suosjećanje te ostavio svoja vrata otvorenima za daljnje susrete. Iz susreta i naknadnih poruka se dalo razumjeti da su reakcije bile pozitivne i pune međusobnog razumijevanja kao i obostrane zahvalnosti. No svakako je nemoguće komentirati tuđe i osobne osjećaje pojedinca o (ne)zadovoljstvu nakon susreta", priopćili su iz Nadbiskupskog ordinarijata Splitsko-makarske nadbiskupije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara