Kako je otpušteni poreznik osnovao firmu i dva tjedna kasnije dobio posao težak 48 milijuna kuna

Kako je otpušteni poreznik osnovao firmu i dva tjedna kasnije dobio posao težak 48 milijuna kuna

Foto: Pixsell/Goran Šafranek/FaH/Liderpress

ONI koji su dali posao obitelji Šegon, vrijedan gotovo 50 milijuna kuna, za sada ne žele govoriti o nikakvim detaljima tog posla.

>> Šegoni, bivši poreznik i djelatnica Fine, dobili od države posao težak 47 milijuna kuna

"Kako je moguće da je tvrtka koja je osnovana u travnju ove godine za svega 20 tisuća kuna, a već u kolovozu imala blokadu računa, izabrana za posao izgradnje marine u Veloj Luci za 47 milijuna kuna?", pitanje je na koje već tjedan dana nema nikakvih odgovora iz ureda Nikole Dobroslavića, dubrovačko-neretvanskog župana.

Podsjetimo, Ivo Šegon, sin Branka Šegona, bivšeg pomoćnika ministra financija Slavka Linića, potpisao je kao direktor tvrtke Ovalis Nova unosan ugovor sa županom dubrovačko-neretvanskim Nikolom Dobroslavićem o koncesiji na gospodarsko korištenje luke nautičkog turizma, marine u Veloj Luci.

Na službenim stranicama Županije objavljene su fotografije potpisivanja ovih ugovora i objavljeno je da kreće realizacija projekta uređenja i izgradnje marine u Veloj Luci kapaciteta do 200 vezova, a vrijednost projekta je 47 milijuna kuna.

Osnovali tvrtku dva tjedna nakon raspisivanja natječaja i odmah dobili posao

Kako smo istražili, tvrtka Ovalis Nova najnovija je u obitelji Šegon, a osnovana je u travnju ove godine, točnije 21. travnja, za svega 20 tisuća kuna. Osnovala ju je Ivna Šegon, koja je bila članica uprave Fine od 2012. do 2016. godine.

Bila je i savjetnica potpredsjednika vlade od 1998. do 2012., a među onima koje je savjetovala bili su Borislav Škegro, Slavko Linić, Andrija Hebrang, Damir Polančec, Petar Čobanković i Ivan Šuker. Unatoč dugogodišnjem stažu po državnim institucijama, nikada nije predala imovinsku karticu.

Za cijelo to vrijeme, a riječ je o gotovo dva desetljeća službe, Ivna Šegon način vlastita bogaćenja vješto je krila od očiju javnosti. Tu su i izvidi poreznika i policije od 2010. godine, kada se počela provjeravati imovina Šegonovih.

Financijski problemi

Jedan od motiva osnivanja tvrtke mogao bi se skrivati u činjenici da se gotovo sve ostale tvrtke nalaze u financijskim problemima. Sin Branka Šegona, Toni Šegon, direktor Facta Vera, nalazi se čak i na popisu poreznih dužnika. 

Bilo kako bilo, tvrtka koja dobila ovaj vrijedan posao osnovana je dva tjedna nakon što je Županija raspisala natječaj. Natječaj za koncesiju za izgradnju marine u Veloj Luci objavljen je 5. travnja, tvrtka je osnovana 21. travnja, a već su 8. svibnja dobili ovaj unosan posao!

"U trenutku kada je Županija raspisala natječaj, odnosno namjeru davanja u Koncesiju 5. travnja, tvrtka Ovalis Nova nije ni postojala, odnosno osnovana je 16 dana kasnije, 21. travnja, za iznos od 20 tisuća kuna. Kako to komentirate?", još jedno je u nizu pitanja na koja iz Županije za sada nemaju odgovora.

Vela Luka isključena iz ovog projekta

Iako u Veloj Luci postoji konsenzus svih političkih opcija da je dobro da Šegon gradi marinu, čini se da ipak ima određenih nesuglasica. Naime, iz dogovora o gradnji marine u Veloj Luci isključena je općinska vlast koja, kako nam kaže načelnica Vele Luke, nije ni imala uvid u natječajnu dokumentaciju.

"Županija je provela postupak raspisivanja natječaja i dodjele koncesije te Općina po ovom pitanju nije imala niti ima mogućnost uvida u natječajnu dokumentaciju Županije i Županijske lučke uprave, koje su Općinu Vela Luka sustavno isključile iz dogovora i razgovora o ovom projektu koji će se realizirati na području Općine Vela Luka. Nisam bila pozvana ni na potpisivanje ugovora", kaže za Index aktualna načelnica Općine Vela Luka, Katarina Bikić.

Podsjetimo, bivši načelnik Vele Luke rekao je u veljači 2014. godine da njega ne zanima odakle Šegonu kapital, već da je glavno da je on tamo "istresao novac".

Što o izgradnji marine misle i ostali nosioci vlasti u Veloj Luci pogledajte u prilogu.

Ukoliko raspolažete zanimljivim informacijama o Slavku Liniću, Branku Šegonu, Kseniji Linić, Ivni Šegon, Tihomiru Kralju, Peri Beljanu, Mirjani Vujičić, Damiru Martinoviću ili članovima njihovih obitelji, javite se na matija.babic@gmail.com. Dokaze o korupciji koji bi doveli do uhićenja i kaznenog progona navedenih nagrađujemo sa do 100,000 kuna. Zajamčena anonimnost, isplata na crno.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara