Župnik prijeti da nema pričesti dok roditelji ne uplate dug Crkvi

MATIJA VONIĆ, župnik pitomačke župe Sv. Vida, na adrese nekoliko obitelji poslao je vrlo oštro pismo u kojem prijeti da njihovi prvopričesnici neće moći pristupiti svetoj pričesti dok ne podmire dug Crkvi.

U pismu koje je velečasni Vonić podijelio na roditeljskom sastanku, i koje je upućeno obiteljima koje proteklih godina nisu uplatile po sto kuna obiteljskog dara, stoji da oni koji od Crkve traže sakramente prema njoj imaju i obveze te da se za crkvene obveze mora plaćati članarina, "kako to kaže peta crkvena zapovijed“.

"Za godine prije niste dali ništa. Ne znamo zašto?! Savjetovali smo vas da ukoliko imate kakvih teškoća s podmirivanjem duga, da se obratite nama, no to niste učinili“, stoji u pismu upućenom obitelji koja Crkvi duguje 350 kuna.

Župnik Vonić preporučuje da je bolje odmah podmiriti dug nego neki drugi put, odnosno onda kada se bude “nešto trebalo od Crkve“.

Kako su se vjernici oglušili na apel, župnik je predložio "da se odgodi pričest za dijete dok se ne podmiri dug“.

Župni vikar Stjepan Zadravec, koji trenutačno mijenja bolesnog župnika Vonića, za Jutarnji list je rekao da se radi samo o tri četiri obitelji koje i ne sudjeluju u vjerskom životu župe. Župnik je želio, objašnjava Zadravec, da pridonesu nešto crkvenoj zajednici.

Mnogi vjernici u Pitmoači o župnikovu pismu ne znaju ništa, kao ni Varaždinska biskupija, u kojoj iz ranijih iskustva znaju da postoje slučajevi da dio vjerničkih obitelji izbjegava obveze.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara