Zuroff: Hrvatska ne pokazuje interes za procesuiranje dvojice bivših SS-ovaca!

"HRVATSKE vlasti ne žele primiti Antona Tittjunga, pripadnika SS postrojbi i čuvara koncetracijskog logora u Mauthausenu, kao ni Antona Geisera, nacističkog čuvara logora u Sachsenhausenu i Buchenwaldu, kako bi ih se procesuiralo za ratne zločine. Naime, njih SAD želi deportirati u Hrvatsku kako bi im se sudilo, no hrvatske vlasti odbijaju ih primiti", kazao je u razgovoru za Index direktor Centra Simon Wiesenthal iz Jeruzalema Efraim Zuroff.

Naime, riječ je Antonu Tittjungu rođenom 1924. godine u Erdutu, koji je još 2000. godine izgubio pravnu bitku te mu je određena deportacija. Od tada traje neuspješni proces deportacije iz SAD-a, kao i Antonu Geiseru koji je rođen iste godine u Đakovačkim Selcima. Za oboje je utvrđeno kako su svojedobno lagali u molbi za dobivanje američke vize s obzirom da su oba prešutjela pojedinosti o ratnim godinama.

Za Hrvatsku slučaj Tittjung i Geiser ne postoji

Kada smo uputili upit o navodima Zuroffa, kako je Hrvatska ta koja onemogućuje procesuiranje nacističkih zločinaca, Ministarstvo pravosuđa Ane Lovrin odgovorilo nam je kako oni nisu nadležni te da im slučaj nije poznat.

"Provjerom kroz urudžbeni upisnik ovog ministarstva nisu pronađeni upisani predmeti koji bi se odnosili na Antona Geisera i Antona Tittjunga. Što se tiče deportacije, poslovi vezani za ove postupke nisu u nadležnosti Ministarstva pravosuđa", stajalo je u kratkom odgovoru glasnogovornice ministarstva pravosuđa Vesne Dovranić.

Zanimljivo je kako je Ministarstvo pravosuđa dalo gotovo istovjetan odgovor za Geisera još 2004. godine, međutim tada je odgovor imao dodatak kako će dodatno ispitati cijeli slučaj. Naš upit proslijedili smo i Ministarstvu vanjskih poslova, međutim također su nam u vrlo kratkom vremenu odgovorili kako nisu nadležni uz obavijest kako su naš upit proslijedili Ravnateljstvu policije. Od Ministarstva unutarnjih poslova  nije nam pak proslijeđen nikakav odgovor.

Za Ašnera bez diplomatskog pritiska

Svakako treba naglasiti kako se hrvatskim vlastima već prije zamjeralo kako su nakon 22. rujna 2005. godine, kada su od austrijskih vlasti zatražili izručenje Milivoja Ašnera, napravili malo ili gotovo ništa da se Ašner uistinu i pojavi na suđenju u Požegi za ratni zločin počinjen u Drugom svjetskom ratu. Čini se kako slučaj Ašner ponavlja kod dvojice naciste iz SAD-a, koji za razliku od Ašnera nisu pod povećalom svjetskih medija.

Dok su o Antonu Gesieru pisali hrvatski mediji prije četiri godine, Tittjung je totalna nepoznanica za Hrvate. Naime, nedavno se o njemu raspisao američki tisak u Los Anglesu navodeći kako je američko pravosuđe nemoćno u pokušaju deportacije ljudi za koje se sumnja da su počinili ratni zločin. Za primjer su uzeli upravo Tittjunga, Hrvata rođenog u Erdutu.

On se, kako navode mediji u SAD-u, svojedobno branio riječima kako je rođen u Jugoslaviji koje više nema, te da stoga Hrvatska nije njegova zemlja, no taj je zahtjev odbijen. O Geiseru se zna kako se rodio u Hrvatskoj, a 1942. pristupio je snagama SS-a. U SAD je došao 1956. godine, a šest godina kasnije postao je američki državljanin. Geisera se sumnjiči da je od siječnja do studenoga 1943. kao SS-ovac bio stražar u njemačkom logoru Sachsenhausen, a onda je prebačen u koncentracijski logor Buchenwald.

Za Zuroffa dileme nema

Kada smo o slučaju Tittjunga i Geisera upitali Zurrofa, za njega dileme nema, jer kako kaže, Hrvatska ne pokazuje dovoljno interesa za dvojicu bivših SS-ovaca.

"Kao što Hrvatska ne želi procesuirati dvojicu ratnih zločinaca, tako je slučaj i s ostalim zemljama. Tako imamo i poznati slučaj Ivana Demjanjuka koji je za Amerikance napravio nepremostiv problem budući ga ni jedna zemlja ne želi prihvatiti. Tako je tim ratnim zločincima dozvoljeno slobodno živjeti u SAD-u", kao je Zuroff za Index, komentirajući slučaj dva nacista iz Hrvatske.

Inače, američko pravosuđe došlo je do Tittjunga i Geisera na osnovi dopunjenog američkog useljeničkog zakona iz 1978. godine koji omogućuju deportiranje svih koji su sudjelovali u nacističkom progonu ili pomagali nacistima. Od 1979. u američkom ministarstvu pravosuđa postoji odjel koji istražuje slučajeve bivših nacista koji žive u SAD-u, a dosada su dobili postupak protiv više od 100 osoba.

Ilko Ćimić
Foto: Index, holocaustresearchproject.org, orato.com

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara