Fašisti nas opet sramote: Zuroff problematiku neonacizma u Europi opisao na hrvatskom primjeru

Fašisti nas opet sramote: Zuroff problematiku neonacizma u Europi opisao na hrvatskom primjeru

Screenshot: YouTube

EFRAIM Zuroff, voditelj Centra Simon Wiesenthal i najpoznatiji lovac na naciste, još jednom je s negodovanjem komentirao situaciju u Hrvatskoj i sve jači utjecaj ekstremne desnice. Ovog puta svoje viđenje situacije u Hrvatskoj Zuroff je napisao na stranicama Jerusalem Posta. Na samom početku Zuroff se osvrnuo na posjet Nicholasa Deana, posebnog izaslanika SAD-a za pitanje holokausta. Nakon sastanka s njim i Kolinda i Orešković jasno su osudili ustaštvo.

No, "ako se netko nadao da će ta dva priopćenja smanjiti entuzijazam hrvatskih neonacista, ostao je razočaran", piše Zuroff spominjući slučaj s komemoracije u "balkanskom Auschwitzu" Jasenovcu.

"Na direktnu intervenciju Nataše Jovičić, direktorice memorijalnog kompleksa, notorni ustaški simpatizeri iz Hrvatske nacionalne platforme položili su vijenac s posvetom "svim žrtvama kampa od 1941. do 1951. godine", piše Zuroff.

U nastavku on objašnjava kako je taj čin, zapravo, za svrhu imao relativizirati krivnju i propagirati teoriju ustaških simpatizera kako je komunistički režim nakon oslobođenja Jasenovca u travnju 1945. godine od njega napravio novi smrtonosni logor.

"Problematični događaji u Hrvatskoj samo su vrh ledene sante u iskrivljenja Holokausta koje se širi cijelom postkomunističkom istočnom Europom", piše Zuroff.

U nastavku teksta Zuroff spominje problematiku relativizacije Drugog svjetskog rata koja se posebno događa na područjima bivšeg sovjetskog bloka. No, zanimljivo, upravo je hrvatski primjer iskoristio za prezentaciju te problematike svjetskoj javnosti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara