Žuti prsluci ne odustaju, a Macron ne uspijeva smiriti pobunu

Žuti prsluci ne odustaju, a Macron ne uspijeva smiriti pobunu
Foto: EPA

DESECI tisuća žutih prsluka u subotu su, deseti vikend zaredom, prosvjedovali diljem Francuske, premda predsjednik Emmanuel Macron vodi "veliku nacionalnu raspravu" koja teško može smiriti tu narodnu pobunu što traje više od dva mjeseca.

Tijekom poslijepodneva 27.000 ljudi je bez većih izgreda sudjelovalo diljem Francuske u prosvjednim povorkama, pokazuju privremeni službeni podatci koje prosvjednici redovito osporavaju. Prošle subote u isto vrijeme bilo ih je 32.000.

"Macronu, odstupi!" moglo se čuti u povorci sa sedam tisuća prosvjednika u Parizu. "Velika rasprava je obmana", pisalo je na transparentu na čelu povorke. "To je zamagljivanje, elite se boje da će izgubiti svoja dobro plaćena mjesta", rekao je za AFP Bernard Saidani (66).

Broj sudionika u prosvjedima, koji je tek u laganom padu u odnosu na prošlu subotu, pokazuje koliko je uspješna "velika nacionalna rasprava" koju je predsjednik Macron pokrenuo ne bi li zaustavio društvenu krizu, najgoru od njegova dolaska na vlast 2017.

Pokret ipak nije oslabio 

Dana 12. siječnja vlasti su procijenile da je u prosvjedima sudjelovalo više od 80.000 ljudi, a tjedan ranije procjena je bila 50.000 ljudi, što je razuvjerilo vladu da će pokret jenjati zbog božićnih i novogodišnjih blagdana.

Nekoliko stotina tisuća žutih prsluka prosvjedovalo je subotom u studenom i u prosincu, tražeći smanjenje poreza i uvođenje referenduma građanske inicijative. Ustupci vlade koji su išli za tim da povećaju kupovnu moć onih s najskromnijim prihodima vrijedni 10 milijarda eura nisu bili dovoljni da stišaju buru.

Istodobno Macron nastavlja obilaziti francuske gradove i sudjelovati u maratonskim debatama zajedno sa stotinama gradonačelnika. "Upozoravam vas, gospodine predsjedniče, ova rasprava ne smije biti velika obmana!" rekao je jedan gradonačelnik.

Osim razgovora s gradskim vijećnicima, nacionalna rasprava obuhvaća organiziranje debata u kojima sudjeluju građani na temu kupovne moći, poreznog sustava, demokracije, okoliša i popisivanja njihovih zahtjeva.

Predsjednik je obećao da će saslušati pritužbe izrečene u raspravi, ali velik broj žutih prsluka drži da je ona tek način da se njihovi zahtjevi zanemare.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara