Žuti prsluci u Parizu policajcima vikali da se ubiju. Pokrenuta je istraga

Žuti prsluci u Parizu policajcima vikali da se ubiju. Pokrenuta je istraga
Foto: Hina/EPA

U FRANCUSKOJ je pokrenuta istraga nakon što su u subotu u glavnom gradu tijekom prosvjeda Žutih prsluka prosvjednici policajcima vikali "Ubijte se, ubijte se", što je izazvalo ogorčenje, doznaje se od pariškog tužiteljstva.

Nekoliko puta su se u pariškoj povorci Žutih prsluka čuli povici "Ubijte se, ubijte se" upućeni policajcima, dok je francusku policiju od početka godine zahvatio val samoubojstva bez presedana.  

Političari i sindikati policajaca su oštro osudili te slogane.

"Dosegli smo vrhunac mržnje. To su neprihvatljive i nepodnošljive izjave", rekao je u nedjelju Frederic Lagache, glavni zastupnik sindikata Alliance.

"To je uvreda za mrtve policajce, njihove obitelji i cijelu instituciju", dodao je i pozvao na identificiranje odgovornih.

Drugi policijski sindikati su također osudili "sramotu i skandal" i pozvali vlasti da prekinu "val mrzitelja policije".

Ministar unutrašnjih poslova Christophe Castaner je istaknuo da se trebaju "sramiti oni koji su se odali tako besramni, izjavama".

U subotu su 23. prosvjed Žutih prsluka obilježila nova nasilja u Parizu i 220 osoba je privedeno, među kojima šest maloljetnika, prema podacima pariškog tužiteljstva.

Oko 27.900 osoba je prosvjedovalo u subotu diljem zemlje, od kojih 9000 u Parizu, prema podacima ministarstva unutrašnjih poslova.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara