U trgovinama diljem svijeta najviše se kradu sir, meso i dječja hrana

U trgovinama diljem svijeta najviše se kradu sir, meso i dječja hrana

Foto:

SUDEĆI prema nedavnom izvještaju jedne britanske tvrtke, police sa sirevima i mesom popularne su stanice za lopove u trgovinama diljem svijeta, javlja ABC News. 

Sir je hrana koja se u svijetu najviše krade, a na drugom mjestu nalazi se meso.

Ovogodišnje istraživanje obuhvatilo je maloprodaju u 43 zemlje i više od 250 tisuća trgovina, a prodavači su zbog krađe hrane zabilježili milijunske gubitke. Gubitku zarade doprinijeli su uglavnom sami djelatnici, organizirani kriminalci, i sitni kradljivci.

Farrokh Abadi, predsjednik tvrtke iz Philadelphije, koja je financirala istraživanje rekao je kako organizirane kriminalne skupine ciljaju na specijalne proizvode, koje je lako preprodati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tako pljačkaši koji kradu sir, često ukradenu namirnicu preprodaju manjim trgovinama, iako proizvode poput sira i mesa češće kradu nepošteni zaposlenici i sitni kriminalci.

Kriminalnim krugovima možda je zanimljivija vrlo tražena roba poput dječje hrane, koja se prodaje po visokim cijenama, a ponekad se distribuira i u krugovima koji se bave preprodajom droge, jer se hranom za bebe mogu razrjeđivati narkotici.

Krađa hrane varira po regijama. Sir je vrlo "tražen" u Europi, dok se u SAD-u kradu velike količine slatkiša i dječje hrane.

Abadi tu nejednakost pripisuje različitim kulturološkim ukusima, jer kao što je poznato, "Europljani vole svoj sir."

No, loše ekonomske prilike, pojačane rastom cijena hrane diljem svijeta, vjerojatan su uzrok povećanja krađe namirnica, kaže Abadi, dodajući da takav slijed okolnosti i krađa tih namirnica ne iznenađuju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara