Užasno otkriće inspekcije: U stanu klali životinje pa radili ćevape i pljeskavice za restorane

Užasno otkriće inspekcije: U stanu klali životinje pa radili ćevape i pljeskavice za restorane

Ilustracija: 123rf

TIJEKOM lipnja na području Krapinsko-zagorske, Zagrebačke i Šibensko-kninske županije provedeni su inspekcijski nadzori podrijetla i označavanja životinja u klaonicama, prijevoza životinja u cestovnom prometu, zdravstvene ispravnosti hrane životinjskog podrijetla koja se nudi na prodaju te sprečavanje obavljanja neregistrirane djelatnosti klanja stoke i prerade mesa, priopćeno je jučer iz Ministarstva poljoprivrede.

Tijekom te akcije oduzeto je ukupno 2279.6 kilograma mesa i mesnih pripravaka koji su uništeni, kao i 30 prasadi, 39 janjadi, 5 teladi i jedno june ukupne težine od 1872 kilograma.

Nadzor je obuhvatio odobrene objekte za klanje papkara, registrirane objekte u poslovanju s hranom životinjskog podrijetla (mesnice) te jedan privatni stan u kojem se, kako navodi Ministarstvo, obavljala neregistrirana djelatnost izrade ćevapa i pljeskavica te klanje životinja, a koji su uglavnom završavali u ugostiteljskim objektima većinom fizičkih osoba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Već su postojale određene sumnje da se na nekim mjestima obavljaju neregistrirane djelatnosti klanja životinja i prerede mesa.

Bez propisanog veterinarsko pregleda prije klanja

U nekim odobrenim objektima za klanje životinja zatečeno je meso od životinja bez propisane prateće dokumentacije a shodno tome i bez provedenog propisanog veterinarskog pregleda životinja prije klanja, navodi ministarstvo. Osim toga, u dvije mesnice zatečena je znatna količina mesa i mesnih pripravaka bez dokumentacije, zdravstvenih ili identifikacijskih oznaka.

Isto je meso s pripadajućim organima uklonjeno na propisan način u kafileriji.

Protiv počinitelja prekršaja pokrenute su Zakonom propisane upravne mjere te je izdano pet optužnih prijedloga, dok su prostori u kojima se je obavljala ilegalna djelatnost prerade mesa i klanja životinja zapečaćeni.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara