Senzori su budućnost auto industrije

Ford smatra kako su senzori u unutrašnjosti putničke kabini sljedeći veliki korak u razvoju auto industrije. Američki proizvođač tvrdi kako će biometrički senzori moći mjeriti stres koji vozač osjeća i pridonijeti personalizaciji sustava dizajniranih za pomoć vozaču u vožnji. Kompanija trenutno radi na razvoju tehnologije koja u realnom vremenu može procijeniti vanjske faktore koji mogu utjecati na vozačevu pozornost.

Također, razmatraju se i metode predviđanja vozačevog ponašanja kako bi se ‘optimizirale i prilagodile kontrole vozila za bolje performanse i štednju energije’. Tu spada i tehnologija nazvana ‘advanced machine learning’ koja će se naći u novim plug-in hibridima Ford Mondeu i C-Max-u. Taj sustav sposoban je ‘naučiti’ tipične lokacije na kojima se vozilo puni električnom energijom kako bi automatski prebacio mod vožnje u električni prilikom približavanja takvoj lokaciji.

Novi Ford Mondeo bit će uistinu vozilo budućnosti jer će imati čak74 senzora koji će ‘motriti’ područje oko vozila, a pogotovo dijelove koji nisu vidljivi s vozačkog mjesta.

 

Pročitajte više