ADAC: Mercedes-Benz je marka godine

NJEMAČKI autoklub dodijelio je Mercedes-Benzu nagradu "Žuti anđeo" kao automobilskoj marki godine.

Nagrada je bazirana na "ADAC Auto-MarxX" automobilskom indexu marki, koja se odnosi na image marke, tržišnu snagu, kvalitetu vozila i zadovoljstvo kupaca, kao i tehnologiju te tržišne trendove. U kategoriji "Marka 2005." Mercedes-Benz nalazi se na samom vrhu liste s ukupnom ocjenom 2,14. Najviše ocjene Mercedes je dobio u kategorijama vezanim uz kvalitetu i imidž, dok je u pogledu praćenja trendova na tržištu i tržišne snage nazadovao.

Prema očekivanjima, cjelokupni izbor Allgemeine Deutsche Automobil Club-a (ADAC) protekao je u znaku domaćih marki. Račune su pomrsili japanski proizvođači, Toyota na trećoj poziciji i Honda na sedmoj.

Gledano po kategorijama, veliki uspjeh u pojedinačnoj konkurenciji ostvarili su Volkswagen (tržišna snaga i trendovi), Toyota i Subaru (zadovoljstvo kupaca), te Citreon (tehnologija). Što se pak tiče gubitnika, najgore je prošao Chrysler, kojeg Nijemci očito nisu prihvatili kao Mercedesovog partnera. Neznatno bolje prošli su uobičajeni gubitnici u ovakvim izborima, a to su redom Land Rover, MG Rover i Alfa Romeo, uz napomenu da je jedino talijanska marka pala u poretku. 

Top 10:
1. Mercedes

2. BMW
3. Toyota
4. Porsche
5. Audi
6. Volkswagen
7. Honda
8. Peugeot
9. Škoda
10. Mazda

M.N.

Pročitajte više