Bugatti Chiron je najbrži na svijetu! Pogledajte vožnju od 490 km/h

Foto: Bugatti

LEGENDARNI Andy Wallace je opet sjeo za upravljač i poveo Bugatti tamo gdje mu je mjesto, do titule najbržeg na svijetu.

Bugatti Chiron je prije točno mjesec dana, 2. kolovoza, probio granicu od 300 milja na sat, odnosno 482,8 km/h. A rekordnu vožnju koja se odigrala na stazi Ehra-Lessien potvrdio je i njemački TUV. Time je pobijeđen Koenigsegg i njegova Agera RS koja je još 2017. godine vozila brzinom od 284,55 milja na sat. Bugatti je vozio 304,77 milja na sat, odnosno 490,48 km/h.

A prvi čovjek Bugattija je povodom ovog velikog postignuća za britanski "Top Gear" izjavio kako je ovo posljednji oboreni rekord. Nakon ovog dostignuća i službeno se povlače iz utrke za najbržim serijskim automobilom. "Već smo u nekoliko navrata pokazali da proizvodimo najbrže automobile na svijetu. U budućnosti će naš fokus biti na drugim područjima", pojasnio je Winkelmann.

A sad i koja o automobilu. U pitanju je ipak prototip, i to 25 cm duži od standardnog modela, a zbog smanjenja otpora izgubio je stražnje krilo i zračnu kočnicu. Novi je i završetak ispuha, dok je sprijeda izmijenjeno opstrujavanje zraka novim odbojnikom. Mehanika, odnosno mjenjač i pogon, ostala je ista kao kod standardnog modela, dok je motor ojačan na 1600 KS.

Posljednja nagađanja govore kako je ovaj prototip zapravo predserijsko izdanje Super Sport inačice, a koja će vjerojatno biti ponuđena u limitiranoj nakladi.

 

Pročitajte više