FOTO Tesla Model EXP je bolid kojeg svi žele

Foto: Xabier Albizu
 
U IŠČEKIVANJU novog Teslinog modela mnogi se pitaju ima li Elon Musk snage i želje krenuti u razvoj prvog hipersportskog automobila. 
 
Brojne su start-up tvrtke koje eksperimentiraju sa električnim pogonom u automobilima, neke doguraju do prototipa, a u ekstremno skup razvoj hipersportskog električnog automobila nitko se ne upušta. Čak ni Tesla u čijim poslovnim planovima još uvijek nema mjesta i novaca da se jednim rasnim sportašem zatresu gaće starosjediocima. 
 
"Ponosan sam na svoju Teslu"
 
Ako u Tesli ipak odluče konkurirati Rimcu mogu se poslužiti dizajnerskim prijedlogom španjolskog dizajnera. Xabier Albizu se vrlo brzo zarazio idejom električnog bolida, a kao najizglednijeg autora vidi Teslu. Svojem je prijedlogu stoga dao i ime Tesla Model EXP. 
 
 
Prema njegovom mišljenju takav bi automobil morao imati četiri elektromotora i neovisan Torque Vectoring sustav raspodjele momenta. Ako vam zvuči poznato, pogledajte specifikacije hiperautomobila iz Svete Nedelje. 
 
Novost je kako bi takvim bolidom do staze dolazili na vrlo ležeran način. Naime, ideja je ugradnje sustava autonomne vožnje.
 
Puno zanimljivija je ipak vrhunska aerodinamika, zbog koje su i retrovizori prepustili mjesto kamerama. Strujanje zraka optimizirano je otvaranjem stražnjeg dijela vozila, a time je i olakšano hlađenje ogromnih baterija koje bi trebale hraniti srce bolida. Ako vidite sličnosti s nekim postojećim modelima one su vrlo vjerojatno namjerne. Prednji kraj je tipična Tesla, straga pak vidimo svjetla Chirona, a neki mediji stražnji difuzor povezuju s Jaguarom C-X75. 
 
 
"Naglasak je na emotivnom dizajnu uz inspiraciju iz utrka, Tesle i nekih mojih prethodnih projekata. Dvobojna kombinacija potencira agresivnost, a prednji kraj je važan jer usmjerava strujanje zraka kroz automobil", poručuje nam Albiazu.  
 
Sve u svemu, nagrađivani španjolski dizajner osmislio je automobil kojeg bi većina zasigurno poželjela vidjeti na cesti.  Pogotovo jer se radi o automobilu kojeg je stvorio za svoj gušt, bez ikakvih ograničenja. Na kraju je ispao toliko dobro da ga je odlučio podijeliti s javnošću. 
 
"Rimac je napravio odličan posao i zadržao osobnost"
 
Priču o ovakvom električnom bolidu teško je završiti da se ne dotaknemo Rimca, odnosno dizajna njegovog bolida o kojem se možda najmanje govori u javnosti. Španjolcu se dizajnerski izraz sviđa, najviše jer je originalan. 
 
"Napravili su odličan posao i izradili nevjerojatan, a opet vrlo realističan automobil za malu auto kompaniju, nevjerojatno je što su postigli“, rekao nam je Xabier i nastavio "Izgleda brzo i moćno, ali je donekle i elegantan, i što je bitno, zadržava jaku osobnost". Kad je pak u pitanju interijer mišljenja je kako nije na razini velikih igrača, ali cijeni što je napravljen u kućnoj radinosti. Dojmove o Rimcu rezimirao je riječima: "Definitivno bi ga volio provozati!".

Pročitajte više