Na vodik do Bruxellesa: Krenuo Croatia Mirai Challenge

Foto: Toyota

CROATIA MIRAI CHALLENGE je putovanje u Toyoti Mirai od Zagreba do Brusselsa po europskoj ruti gdje su instalirane punionice vodika.

Croatia Mirai Challenge je startao iz Zagreba, a planirana ruta je definirana lokacijama punionica i ide na relaciji Zagreb – Graz – Passau – Geiselwind – Koeln – Bruxelles. Time je prvi put automobil pogonjen vodikom vozio hrvatskim cestama.

"Hrvatska je turistička zemlja, imamo predivne krajolike i predivno more i zato trebamo čiste tehnologije kako bi ta ljepota i trajala. Ovim projektom želimo probuditi svijest o važnosti uvođenja vodika u hrvatsku energetsku strategiju. Prema strategiji, Hrvatska treba uložiti oko 250 milijuna kuna kako bi se u sljedećih deset godina sagradilo barem 25 punionica. a za početak bi nam bila dovoljna jedna punionica vodika", naglasila je Ankica Kovač za zagrebačkog FSB-a, članica hrvatskog tima.

Podsjetimo, automobil na vodik je električni automobil koji energiju potrebnu za pogon elektromotora dobiva iz vodika preko gorivih članaka (engl. Fuel Cell Stack). Korištenjem vodika kao alternativnog goriva doprinosi se smanjenju CO2 emisija u transportu, s obzirom na to da su jedini nusprodukti voda i toplina.

 

Pročitajte više