Nissan posvojio nogometni stadion

MEĐUNARODNI stadion Yokohama će u ožujku iduće godine biti preimenovan u Nissan Stadium.

Stadion  na kojem se održalo Svjetsko nogometno prvenstvo 2002. g. nositi će Nissanovo ime punih pet godina, do isteka prava. Nissan ovime započinje marketinšku kampanju kojom najavljuje svoje preseljenje u Yokohamu 2010. godine. Japanski proizvođač će prava na ime plaćati gradu Yokohami u iznosu od 470 milijuna yena odnosno oko 3.5 milijuna eura godišnje.

Kao dio sporazuma s Yokohamom Nissan je također zahtijevao prava o preimenovanju stadiona Kozukue i Sports Community Plaza, pridruženih objekata u sklopu međunarodnog stadiona Yokohama. Dva će objekta biti preimenovana u Nissan Field Kozukue, odnosno Nissan Water Park.

Nissan se, objavivši 24. lipnja odluku o preseljenju sjedišta iz Tokija, odlučio vratiti na staru adresu, i to najkasnije do 2010 godine. Podsjetimo, Nissan je osnovan 1933. godine u Yokohami. Novo sjedište će biti izgrađeno u Minato Mirai 21 u narednih pet godina.  Tvrtka trenutno raspolaže s 18 objekata u Kanagawi, uključujući tvornicu za sklapanje motora u Yokohami, tvornicu za sklapanje vozila Oppama (Yokosuka), tehnički centar Nissan (Atsugi), te R&D postrojenje. Samo na tom području Nissan zapošljava čak 24.000 djelatnika.

Više o stadionu

Međunarodni stadion Yokohama otvoren je u ožujku 1998, prima 72.327 gledatelja i najveći je u Japanu. Stadion se koristi za domaća i međunarodna sportska nadmetanja, te je domaćin Nissanove nogometne momčadi.

Stadion je u vlasništvu grada, pod upravom Yokohama Sports Promotion Corp. Površina je 164.054 četvornih metara. Objekt uključuje površinu prekrivenu prirodnom travom veličine 106 x 73 m, kao i vrlo kvalitetnu 9-linijsku atletsku stazu duljine 400 metara.

Miljenko Nikolić

Pročitajte više