Orban je još jednom posramio Europu: Kinezi će tvornicu raditi kod njega

Foto: Shutterstock

NAKON ŠTO JE Fiat objavio početak proizvodnje svojih automobila u Srbiji, još jedni susjedi dobivaju ogroman pogon dok odgovorni u Hrvatskoj sve to samo mirno gledaju.

Naime, kineski BYD potvrdio je planove za početak proizvodnje automobila u Europi, na novoj lokaciji u Szegedu u Mađarskoj. Kineski div u proizvodnji baterija i električnih vozila već je neko vrijeme govorio da će proizvodnju električnih automobila u Europi smatrati sljedećim korakom u svom prodoru u regiju. BYD već ima postojeći industrijski odnos s mađarskom vladom, jer je nekoliko godina proizvodio autobuse u različitim dijelovima zemlje.

U korporativnom priopćenju, BYD je ovaj potez opisao kao "sljedeću fazu svoje europske strategije" i rekao da će objekt biti "proizvodni i servisni centar". Nisu objavili vremenski okvir za otvaranje tvornice, ali su rekli da će se "graditi u fazama" i dodali da će "iskoristiti svoju stručnost u integriranim vertikalnim lancima opskrbe kako bi pomogli stvoriti zeleni 'ekosustav' na lokalnoj razini".

Nema informacija o tome znači li ova izjava da će BYD proizvoditi baterijske ćelije lokalno za opskrbu tvornice automobila, iako tvrtka već ima pogon za sklapanje baterijskih paketa u Mađarskoj. Ipak, lokalna opskrba baterijama smatra se vjerojatnom jer bi to pomoglo marki da održi konkurentne cijene svojih automobila unutar Europske unije, koja planira uvesti propise o 'pravilima podrijetla' koji će kažnjavati proizvođače automobila čije su baterije proizvedene izvan regija.

BYD također nije dao naznake koje automobile namjerava proizvoditi u Mađarskoj, iako je tempo uvođenja novih vozila marke takav da je malo vjerojatno da će to ionako biti postojeći modeli. Podsjetimo, oni na određenim tržištima već prodaju modele Atto 3, Dolphin i Seal, a planiraju lansirati još tri modela tijekom 2024.; Očekuje se da će to biti i Seal U - SUV veličine Nissana Qashqaija koji bi mogao biti prvo plug-in hibridno vozilo marke koje će doći do europskih prodajnih salona.

Ugovor će učiniti BYD petim velikim proizvođačem automobila koji proizvodi vozila u Mađarskoj, jer se pridružuje Audiju, Suzukiju, Stellantisu i Mercedes-Benzu. BYD je zaključio svoju izjavu opisujući zemlju kao "središte europskih proizvodnih operacija".
 

Pročitajte više