Otvorene prve brze punionice za e-vozila na hrvatskim autocestama

Foto: Goran Stanzl / PIXSELL

USUSRET novoj turističkoj sezoni otvorene su prve brze punionice za električna vozila, i to na optimalnim pozicijama.

Istovremeno su u rad puštene brze punionice na prodajnim mjestima Draganić jug i Ravna Gora, čime su domaće autoceste dobile prve punionice ove vrste i tako se pravcem Zagreb-Rijeka uključile u transeuropsku prometnu mrežu i u pogledu pokrivanja potreba električnih vozila.

Dvije nove punionice su tek početak razvoja projekta Next-E mreže. Do kraja svibnja Tifon će u rad pustiti i brze punionice na svojim prodajnim mjestima na Dobri i u Jasenicama, a u okviru brenda MOL Plugee.

MOL Plugee brze punionice na Tifonovim prodajnim mjestima podržavaju sve relevantne standarde punjenja (AC i DC), čime se omogućuje punjenje različitih vrsta električnih vozila, i to u trajanju od dva do tri sata uz AC punjenje odnosno 30 minuta uz DC punjenje. Korištenje punionica bit će besplatno prvih mjesec dana od njihova puštanja u pogon (do 16. svibnja), nakon čega će se normalno (AC) punjenje naplaćivati 54,90 kuna, a brzo (DC) 74,90 kuna po sesiji punjenja.

Projekt NEXT-E s 18,84 milijuna eura bespovratnih sredstava financira Europska komisija u okviru programa Instrument za povezivanje Europe (Connecting Europe Facility - CEF). Bit će postavljene ukupno 222 multistandardne brze punionice (50kW), kao i 30 ultrabrzih punionica (150-350 kW) za električna vozila duž osnovne mreže i nekoliko koridora osnovne mreže Transeuropske prometne mreže (TEN-T).

Pročitajte više